Aktivnost

S plavanjem do izgube odvečnih kilogramov

ud
4. 2. 2017, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Plavanje je vsekakor najboljša oblika rekreacije, če bi radi dosegli boljšo fizično pripravljenost ali pa samo shujšali.

Profimedia
Voda blagodejno vpliva na mišice, ker jih ogreje in sprosti.

Prsno: ta slog plavanja je med plavalci precej priljubljen, vendar je treba opozoriti, da precej obremenjuje kolena.

Medtem ko plavamo, naši sklepi trpijo precej manj kot pri drugih športih. To sicer pomeni, da je možnosti, da se poškodujemo, precej manj, vendar se to še vedno lahko zgodi. Do poškodb pride predvsem zaradi nepravilne tehnike plavanja, sploh če nepravilno zamahnemo z nogami ali rokami. Tudi bolečine v mišicah niso izvzete, kar pa pomeni, da se te resnično naprezajo, tako kot je treba.

Priprava

Hrbtno: najprimernejši slog plavanja za tiste, ki jih boli hrbtenica. Je pa težje izvedljiv za ramenski sklep, zaradi zamaha – ta obsega 180 stopinj. 

Pred odhodom v vodo se je treba ogreti, tako kot pri vsaki drugi športni dejavnosti. Raztegnite se dobro, sploh če boste plavali dlje časa. Med plavanjem dajte poudarek dihanju, ki naj bo enakomerno, saj vas bo to sprostilo, hkrati pa boste lahko bolje nadzorovali ritem plavanja in zamahe. Največ učinkov bo, če boste menjavali hitrost plavanja. Tako plavajte, kolikor hitro se da, približno eno minuto in potem počivajte. Večkrat ponovite. Predvsem pa ne obupajte nad rednim plavanjem. Poskusite izboljšati tehniko plavanja, saj boste s pravilno tehniko hitreje napredovali. Pri tem vam lahko pomaga inštruktor plavanja, ki naj vas opozarja na napačne gibe.

Različni slogi

Kravl: najhitrejši slog plavanja, vendar popolnoma neučinkovit, če ga ne izvajamo pravilno. Naučite se, kako pravilno dihati ter kakšni naj bodo zamahi.

Da bi dosegli zastavljene cilje, utrdili telo in se znebili odvečne teže, morati plavati redno, kar pomeni, da se v vodo podate vsaj od tri- do petkrat na teden. Kateri slog plavanja vam ustreza, pa morate ugotoviti sami. Izberite tistega, v katerem se počutite najbolje, potem ko ga obvladate, dodajte drugi slog in tako naprej.

Pozitivne plati

Poudariti moramo, da je plavanje posebej dobro za ljudi, ki imajo težave s sklepi in preveliko telesno težo. Povečuje vzdržljivost in gradi mišic ter krepi srce in krvni obtok, saj spodbudi krvnožilni sistem.