Uspeh ne pride čez noč

Sara Isaković: Nisem imela več strasti za tekmovanje

Katja Kaja Mejač
1. 2. 2017, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pogovarjali smo se z našo nekdanjo plavalko, evropsko prvakinjo in dobitnico srebrne olimpijske medalje, ki je leta 2014 presenetila z novico o koncu kariere.

Arsen Perić/M24
Sara se je tudi na Norveškem hitro znašla.

Sara Isaković trenutno prebiva in dela v Dubaju, kamor se je preselila po koncu svoje športne kariere. Za nas je spregovorila o ciljih, vizijah in željah ter o tem, kako jih doseči na življenjski ali športni ravni. Dotaknila pa se je tudi projekta Zdrava Slovenija, v katerem sodeluje in spodbuja sodelujoče, ter razkrila, kaj meni o pričakovanjih, ki so velikokrat del vsakega procesa doseganja ciljev. 

Začetki leta so velikokrat polni novoletnih zaobljub. Ste se tudi vi kdaj odločili za kakšno?

Nisem oseba, ki bi si postavljala novoletne zaobljube. Verjamem v dolgoročne cilje in se jim preprosto zavezujem vsak dan. Ko imam nov cilj, sanje ali vizijo v svojih mislih, naredim enako. Cilj si postavim enkrat in mu preprosto sledim tako, da vsak dan delam tiste stvari, ki mi ga bodo pomagale doseči.

Menite, da je pri začrtanih stvareh potrebno vedno vztrajati?

Verjamem v obstojnost in v to, da nikoli ne smeš obupati nad cilji, ki si si jih postavil. Uspeh ne pride čez noč in ne obstajajo enostavne rešitve. Morate sprejeti, da gre za boj, ki bo zahteval veliko mentalnega napora in prilagodljivosti za to, da boste prišli do svoje ''destinacije''. Gre za potovanje z vzponi in padci, zato vas en majhen neuspeh ali razočaranje ne bi smel odvrniti. Moral bi vas motivirati in vam dati dragocene izkušnje, ki jih boste lahko uporabili naslednjič. Postaviti si morate dnevne, realne cilje in se osredotočiti na proces. Če je vaš um usmerjen na končni rezultat, hitro postanete nestrpni in ste pod stresom. Delajte korak po kraku ter izbirajte pravilne odločitve. Na ta način boste bolj uživali v potovanju in se boste hkrati tudi zabavali.


''Ne verjamem v besedo pričakovanja. Le-ta je gradnik vsega stresa in tesnobe ter ubija samozavest.''

Verjetno ste si v življenju zaradi športne kariere postavili veliko ciljev, ste vse tudi dosegli?

Vsak cilj, ki sem si ga postavila, sem tudi dosegla. Gre za to, da svoj um usmerite vanj. Kjer je strast, tam je pot. Ali gre za izobraževanje, šport, posel, zdravje ... vsak vidik življenja. Ko si postavite določen cilj, verjemite, da ga lahko vedno dosežete. Če ne, do neuspeha pride z razlogom.

Kolikokrat, če sploh, ste na poti obupali?

Nikoli nisem obupala nas svojimi cilji. Vedno sem verjela vase in se ob tem zamislila, kako mi je nek cilj že uspelo doseči. Verjamem, da lahko obupaš zgolj takrat, ko tvoje srce in duša ne čutita več, da si želiš slediti določenim sanjam ali vizijam in ko za to izgubiš strast. Če je temu tako, potem da, še enkrat premislite o svoji strasti. Če ne, potem ni razlogov za obupavanje. Seveda, če ne obstajajo resna vprašanja o življenju, ali je na poti zdravje ...

So se vaši cilji skozi leta spreminjali?

Seveda! V svoji plavalni karieri sem imela različne cilje. Vsako leto so prišle nove ambicije. Enako velja za akademske cilje (zaključiti šolo Berkeley, nato še magisterij ...) in sedaj v službenem življenju. Vse je odvisno od tega, na kateri stopnji v življenju si. Cilji morajo biti vedno nadgrajeni in spremenjeni, gre za postopek v teku. Hkrati morate biti odgovorni za vaš osebni napredek in analizirati, kje ste. 'Kje sem zdaj in kam grem?' Biti morate odgovorni in aktivni, to je pomembno, ko gre za cilje.

Mediaspeed
Sara in njen brat dvojček, Gal.

Kateri uspeh vam je bil najbolj osebno pri srcu? 

Moja olimpijska medalja je eden izmed mojih najljubših dosežkov, samo zato, ker sem sebi dokazala, da nič na svetu ni nemogoče. Imela sem strast, čisto vizijo o tem, kaj hočem in pri tem vztrajala skozi celoten proces. To me je naučilo toliko lekcij, ki jih zdaj uporabljam v vsakdanjem življenju - disciplino, predanost, pripravljenost za neuspeh in učenje ter predvsem pozitiven odnos, ki je potreben za dosego uspeha.

Imate brata dvojčka, je bila včasih tudi tekmovalnost med vama kriva za dosego kakšnega cilja?

Vsekakor. On je kriv za moj uspeh v plavanju. Ko sva bila mlajša, sva skupaj trenirala in nikoli nisem pustila, da me premaga. To je bil najboljši način, da sem razvila svojo tekmovalnost in zelo prijazno rivalstvo.

S kariero ste zaključili zelo zgodaj, kaj je bil razlog za takšno odločitev? 

Res je, ampak preprosto nisem imela več strasti za tekmovanje in treniranje na takšni ravni. Čutila in vedela sem, da je čas, da končam. V resnici  gre za odličen občutek, ko dejansko prepoznaš in se zaveš, da je konec. Ob tem sem tudi razvila veliko novih strasti izven plavanja. Počutila sem se mirno in sproščeno, saj sem vedela, kaj si želim še doseči v svojem življenju.

Kje bomo Saro Isaković lahko spremljali čez pet, morda 10 let?

Vidim se v tem, da delam z olimpijskimi športniki na področju tekmovalne psihologije in jim tako pomagam doseči njihov maksimalni potencial. Srce se mi lomi, ko vidim nadarjene ljudi, ki zaradi pritiska, pričakovanj in stresa ne tekmujejo po svojih najboljših zmožnostih. Rada bi pomagala tudi letalskim pilotom, poslovnežem in ljudem na številnih drugih področjih delovanja, kjer je pričakovano optimalno delovanje na dnevni osnovi.

Kateri je najboljši nasvet, ki bi ga lahko podali osebam, ki si zadajo nove, drugačne cilje, morda povezane s športom in zdravim življenjem?

Moj edini nasvet je ta, da se ne smete prestrašiti izzivov. Tvegajte, napadite vsako priložnost in ne oklevajte pri morebitnem neuspehu. Bodite pogumni in močni, naj vaše negativne misli (pritožbe, izgovori) ne bodo v napoto in ne jemljite se preveč resno. Zabavajte se in uživajte v teh novih izzivih. Z vsakim boste gradili svojo samozavest in segali po več. Gre za odlično vožnjo, ko enkrat pričnete s potovanjem.

M24
Leta 2014 je presenetila z odločitvijo o koncu kariere. Stara je bila šele 26-let.

Kako se torej motivirati za to, da dosežeš nekaj, česar na prvi pogled ni možno osvojiti?

Vse se zdi nemogoče, dokler ni narejeno. Najprej si postavite cilj, nato verjemite, potem ostanite zavezani k procesu in delajte male korake na poti do tja. Predstavljajte si, kako ste ta cilj že dosegli in nikoli ne obupajte.

Sodelujete v projektu Zdrava Slovenija, se veselite nekakšne inspiracije preko videoposnetka osebam, ki bodo poizkušale uresničiti svoje novoletne zaobljube?

Seveda! Sem zelo navdušena nad tem projektom. Menim, da bi morali vsi slovenski vrhunski športniki sodelovati in deliti svoje navdihujoče zgodbe. To je edini način, da motiviramo eden drugega ter si pomagamo doseči naše cilje.

Kakšna so vaša pričakovanja, menite, da jim bo uspelo?

Ne verjamem v besedo pričakovanja. Le-ta je gradnik vsega stresa in tesnobe ter ubija samozavest. Če ste si postavili cilj, je očitno, da boste naredili prave stvari, da ga boste dosegli. Brez pritiska. Korak za korakom, medtem pa uživajte v procesu. Popolnoma verjamem v vse, ki so se zavezali k temu projektu in jim želim veliko sreče.

Kaj bi svetovali sodelujočim in vsem ostalim? Kako novoletno obljubo izpolniti in nad njo ne obupati?

Menim, da sem povedala že vse. Sanjati, predstavljati si, se zabavati in ostati radoveden. Začutite navdušenje za učenje in izboljšanje. Vprašajte se 'Zakaj se zbudim?'. Kaj je namen in smisel, ki se za vsem skriva? Motivacija mora priti od znotraj, ne poskušajte zadovoljiti pričakovanj nekoga drugega, ali vizij, ki jih ima za vas. Naredite to, ker si to želite zase in za nikogar drugega. Prizadevajte si, da bi dobili boljši vsakdan. Samo enkrat se živi!