Zdravje

Zmanjšajte stres na naraven način

ud
4. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prej ali slej se vsak nas znajde pod večjim stresom. Problem pa je, ker vsak izmed nas stres drugače doživlja. Nekateri ga občutijo, spet drugi se ga sploh ne zavedajo.

Profimedia
Proti stresu se lahko bojujete tudi z zdravo in uravnoteženo prehrano

Vsekakor pa je dobro vedeti, da lahko stopnjo stresa zmanjšamo tudi na naraven način.

SIMPTOMI

Najpogosteje, ko smo pod stresom, se naše mišice napnejo, v želodcu nas začne čudno napenjati. Dihanje je pospešeno, velikokrat pa se še pojavita slabost in ekstremno hitro bitje srca. Včasih se zaradi njega ne moremo osredotočiti na nobeno stvar, saj je bitje srca tako glasno, da ga ne moremo preslišati.

UMIRITE SE

Najpomembneje je, da se v danem položaju znamo umiriti. Pri tem pomaga pravilno dihanje. Naslednjič, ko boste začutili simptome stresa, se spomnite na to, da morate globoko vdihniti in izdihniti. Na vsak izdihljaj in vdihljaj pa se osredotočite. Dobro je tudi, da jih štejete. Velika možnost je, da če boste to redno počeli, stresa sploh ne boste več občutili.

UGOTOVITE, KAJ GA POVZROČA

Učinkovito se boste spopadli s stresom, če boste prepoznali njegov vzrok. Je to partner? Je služba ali kaj drugega? S stresnim položajem se spoprimite in razrešite težavo, če se le da. Na žalost pa je marsikaterega povzročitelja stresa težko določiti. Poglobite se vase in poskušajte odkriti vzrok.

ZAČIMBA, KI DELUJE PROTI STRESU

Bazilika se gotovo velikokrat znajde na vašem jedilniku. Ali ste vedeli, da je odlična proti stresu, saj deluje protidepresivno, protivnetno in pomirjajoče. Naredite si čaj iz bazilike tako, da nekaj njenih listov prelijte z vrelo vodo in pustite stati šest minut.