Zasvojenost

Triki za odvajanje od kajenja

ud
5. 2. 2017, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odvajanje od kajenja je sila težka naloga, za katero potrebujete dovolj samodiscipline in volje, a če želite, vam bo uspelo.

Profimedia
Potem ko pokadite zadnjo cigareto, vrzite stran vse pepelnike in vžigalnike ter seveda cigarete.

Za vas smo pripravili nekaj trikov, ki vam bodo – ob seveda veliko trdne volje in želje – pomagali, da se odvadite kaditi.

Mentolovi bonboni

Vsakič, ko premagate željo po kajenju, se nagradite s kakšno malenkostjo.

Mentol v ustih ustvari svež občutek in tudi prijeten dah, in poleg tega, da se boste zamotili z žvečenjem in lizanjem bombonov, bo to razlog, da se boste še raje uprli želji po cigaretah. Ves čas imejte v žepu paket mentolovih bombonov.

Tudi voda pomaga

Ko hočete »enega prižgati«, željo po tem raje nadomestite s pitjem vode. Natočite si velik kozarec vode in jo nato zelo počasi srkajte. To bo vaše misli odvrnilo od kajenja, pa še pitje vode je zdravo, saj iz telesa odplakne škodljive snovi. Vendar tudi pri pitju vode ne pretiravajte!

Veliko ljudi, ki se odvajajo od kajenja, pridobi nekaj odvečnih kilogramov. Začnite se ukvarjati s kakšno telesno dejavnostjo. Dovolj bo že enourni sprehod.

Žvečenje

Žvečilni gumiji oziroma njihovo žvečenje zelo uspešno zavira željo po škodljivih cigaretah. Tako namreč zaposlite usta in pozabite na kajenje. Ni potrebe po nikotinskih žvečilnih, saj strokovnjaki pravijo, da učinkujejo že navadni žvečilni gumiji.

Ližite liziko

Lizike imajo podoben učinek kot žvečilni gumiji in bomboni. Tudi z njimi zaposlite usta in misli.

Profimedia
Vedno ko se pojavi želja po cigareti, se poskusite zamotiti recimo s pomivanjem posode.

Stavite

Izogibajte se alkoholu, saj lahko spodbudi željo po kajenju. Je najpogostejši sprožilec kajenja. K temu pa vas lahko napelje tudi kava, zato raje pijte čaj.

S prijatelji stavite, da vam bo uspelo prenehati kaditi. Tako bo vaša želja pod odvajanju večja, prav tako pa možnost, da se boste resnično odvadili.

Jejte grozdje

To vsebuje antioksidante in druge snovi, ki olajšajo abstinenčno krizo. Poleg tega taka malica zaposli usta.

Pridobili boste zagon

Strokovnjaki pravijo, da se po treh tednih lahko povsem navadite na to, da ste brez cigarete. Takrat boste torej nanje čisto pozabili. Na začetku pa bo seveda to zelo težko, zato si na koledar zapisujte dneve brez kajenja in ga dajte na vidno mesto. S tem boste dobili zagon za nadaljevanje.