Boleč trebuh

Triki proti napihnjenosti

zf
24. 9. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Imate tudi vi pogosto težave z napihnjenostjo? Je vaš trebuh po obroku trd in imate občutek, kot da sta noseči? V nadaljevanju razkrivamo, zakaj je tako in kako se temu izogniti.

Profimedia
Vzrokov za napihnjenost je ogromno.

Z napihnjenostjo se v današnjem svetu srečuje več kot tretjina posameznikov. Čeprav gre za neprijetno težavo, je ta največkrat nenevaren simptom funkcionalne narave. Rešitev?

Strokovnjaki svetujejo redno in svežo prehrano, nadzorovanje stresa, pitje velikih količin navadne vode in izogibanje gaziranim pijačam ter več manjših obrokov, ki jih zaužijemo sproščeno in umirjeno … Rešitev je veliko, vzrokov za napihnjenost še več.

Občutek napihnjenosti se sicer pojavi ob pretiranem raztezanju stene prebavil in kadar se prebavila pretirano krčijo. To se dogaja tudi takrat, ko na steno delujejo hormoni, zdravila in pretirani impulzi iz živčnega sistema, ki je pod vplivom naših čustev in stresnih situacij. Prebavila so v povezavi z našimi hormoni, s čustvenim stanjem in s hrano, ki jo vnesemo v telo.

Mlečni sladkor laktoza je namreč pogost vzrok za prebavne težave, saj ga mnogi ne prebavljajo dobro.

Izločajte sestavine

Ali ne veste, kaj je vzrok za vašo napihnjenost? Z jedilnika izločajte posamezne prehrambne skupine, najprej mleko. Mlečni sladkor laktoza je namreč pogost vzrok za prebavne težave, saj ga mnogi ne prebavljajo dobro. Vzrok za to je pomanjkanje encima laktaze. Če razkroja ni, mlečni sladkor nerazgrajen preide v debelo črevo, tam pa se izločajo presnovniki, ki povzročajo težave, kot so driska, krči v trebuhu in napihnjenost.

Previdno tudi pri izbiri sadja. Svojemu telesu boste naredili veliko uslugo, če boste posegli po sadju z manj sladkorja, kot so jagodičevje, nektarine, marelice, jabolka, češnje, grozdje, fige in banane. Izogibajte se tudi umetnim sladilom. Te najdemo v dietnih gaziranih pijačah ali v žvečilnih gumijih. Telo jim namreč težko prebavlja, v debelem črevesu pa jih razgradijo bakterije, ki pri tem proizvedejo veliko plinov. Gazirane pijače poleg tega vsebujejo veliko ogljikovega dioksida, ki lahko številnim prav tako povzroča težave.

Uživanje stročnic odpade

Stročnice pred kuhanjem čez noč namočite v vodi in obarvano vodo odlijte.

Stročnice so lahko pogost vzrok za napihnjenost. Čeprav gre za izjemno zdravo zelenjavo, saj je polna hranljivih snovi in ne vsebuje veliko kalorij, se ji raje odpovejte. Sicer pa lahko napihnjenost obidete s primerno pripravo hrane. Stročnice pred kuhanjem čez noč namočite v vodi in obarvano vodo odlijte. Pred kuhanjem pa jih prelijte s svežo vodo, saj boste tako preprečili njihov negativni učinek, in tako boste lahko brezskrbno uživali tudi ob stročnicah.

Otresite se soli

Sol povzroči, da telo zadržuje vodo. Če boste zmanjšali količino soli med kuhanjem na minimum, to ne bo dovolj, največja težava so namreč gostilniška hrana, hitra prehrana in predpripravljene zamrznjene ali konzervirane jedi, ki lahko vsebujejo ogromne količine soli. Med kuhanjem doma zato sol raje zamenjajte z večjo količino ostalih začimb, na primer svežega rožmarina, bazilike in peteršilja. Slednji je dobra izbira tudi zato, ker pomaga odstranjevati odvečno tekočino iz telesa.