Zobna higiena

Kaj se zgodi, če zob ne ščetkate redno?

B.K.
27. 1. 2017, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Umivanje zob je opravilo, ki ga večina ljudi opravi vsaj dvakrat v dnevu. A če ste med tistimi, ki ščetkanje kdaj preskočijo, preberite kakšne posledice ima to na vaše zdravje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zobozdravniki opozarjajo, da ima lahko neredno umivanje zob neželene posledice. Med drugimi izpadanje zob in celo srčno-žilne bolezni.

Slab zadah

Razvada redkega umivanja zob najprej pripelje do slabega zadaha. Če ne ščetkate redno se vam na zobeh namreč pojavi lepljiva zobna obloga polna bakterij. Poleg slabega zadaha je to nevarno za same zobe, saj ustvarja zobni kamen in povečuje možnosti za karies. Poleg tega vam bodo za zobmi ostajali koščki hrane, ki kmalu postanejo bakterijska žarišča v vaših ustih.

Obarvanje zob

Tudi to je neizogibna posledica nezadostnega ščetkanja. Barva iz hrane in pijače se prime na obloge in obarva zobe.

Krvaveče dlesni

Ščetkanje vzpodbuja prekrvavitev v dlesnih, kar je pomemben del ustne higiene. Slaba prekrvavitev in ostanki hrane za zobmi, hitro pripeljejo do vnetja dlesni in posledičnega krvavenja.

Izpadanje zob

Nalaganje zobnega kamna in vnete dlesni privedejo do tretjega simptoma slabe ustne higiene – paradentoze. Če ta ni zdravljena lahko poškoduje čeljust, razširi prostore med dlesnimi in zobmi, kar lahko privede do izpadanja zob.

Koronarna arterijska bolezen

Toksini in bakterije lahko iz ust pricurljajo v krvni obtok, kjer se primejo na koronarne arterije. Po daljšem času lahko obloga na arteriji postane strdek in povzroči srčno ali možgansko kap.