Ukinitev obiskov

Prepoved obiskov v Ljubljani, drugje na robu zmogljivosti

T.L.
26. 1. 2017, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od petka dalje so zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami dihal in pojava gripe ter zasedenosti oddelkov po klinikah do preklica ukinjeni obiski v celotnem UKC Ljubljana.

STA
UKC Ljubljana

Od petka naprej so zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami dihal in pojava gripe ter zasedenosti oddelkov po klinikah, ukinjeni obiske v celotnem UKC Ljubljana. Ukrep velja do preklica, so sporočili iz UKC Ljubljana. 

V primeru, da je bolnik na paliativni oskrbi in je njegovo zdravstveno stanje takšno, da bi bližina sorodnika pripomogla k izboljšanju njegovega zdravstvenega stanja, lahko lečeči zdravnik odredi obisk ene zdrave osebe med 15. in 17. uro za 30 minut.

Čas trajanja obiskov v enotah intenzivne nege in terapije je skrajšan, število oseb pa omejeno na eno zdravo osebo.

Če je hospitaliziran otrok, ima pravico bivanja ob otroku izključno eden od staršev ali uradni skrbnik, ki je zdrav. Tudi pri porodnicah je dovoljen obisk partnerja, v primeru, da je zdrav. 

Bolniki, naročeni na elektivne posege, morajo biti za poseg zdravi. Če imajo znake virusnih okužb, ne bodo sprejeti.

Ostali obiski so možni le s posebno dovolilnico po dogovoru z lečečim zdravnikom, največ za 30 minut, od 15. do 17. ure.

Kot pa poroča STA, se je tudi v UKC Maribor občutno povečalo števila obolelih, ki iščejo zdravniško pomoč na internistični nujni pomoči klinike. Kot so sporočili iz mariborske bolnišnice, so v ponedeljek obravnavali 83 bolnikov, število obolelih pa še narašča.

Kot so danes sporočili, so s tem njihovi oddelki kadrovsko in prostorsko dosegli svoje maksimalne zmogljivosti, zato vse bolnike in obiskovalce pozivajo, naj ne obremenjujejo delovnih procesov v UKC Maribor, če to ni res nujno potrebno.

Zaradi sezonskih okužb so obiske omejili ali prepovedali že v več slovenskih bolnišnicah, in sicer v UKC Maribor ter v splošnih bolnišnicah v Novem mestu, Celju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah, od petka pa bodo prepovedali obiske še v celotnem ljubljanskem kliničnem centru.