Nove tehnike

Kako prepričati otroke naj jedo zelenjavo?

B.K.
25. 1. 2017, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ne skušajte jih podkupiti ali kaznovati, pravijo strokovnjaki. Odgovor leži drugje.

Profimedia

Kako trmastega otroka prepričati naj poje tudi zelenjavo? To je vprašanje, ki kodra lase marsikateremu staršu. Strokovnjakinja za otroško nutricionistko Sophia Komninou iz Univerze Swansea v Veliki Britaniji pravi, da ima nanj odgovor.

Začnite kmalu

Formiranje okusa se začne že v maternici. Najpomembnejši pa so prvi meseci po rojstvu. Jejte veliko zelenjave že med nosečnostjo, predvsem pa čimprej ponudite otroku raznovrstno zelenjavo.

Pogosteje ponudite zelenjavo

Zelenjava naj bo otroku ponujena pogosto, a brez pritiskov. Majhni otroci potrebujejo približno 15 izpostavitev nekemu okusu, da se ga privadijo.

Ne 'skrivajte'

Popularna metoda staršev je, da zelenjavo 'skrijejo' v neko drugo hrano. Ovijejo jo v klobaso ali kos kruha. Komninou opozarja, da je ta metoda zgrešena, saj mora otrok zelenjavo izkusiti z vsemi svojimi čutili, da se je sploh lahko navadi.

Ne posvečajte nepotrebne pozornosti

Važno je, da hrani, ki jo otrok zavrača, ne posvečate posebne pozornosti. To je lahko namreč kontraproduktivno, saj se okus ustvari tudi glede na družbene izkušnje. Preveč pozornosti na neko hrano ima lahko dolgoročno negativen učinek.
Hrano postrezite v pozitivnem okolju, vaše reakcije pa naj ostanejo nevtralne.

Povabite jih, da pomagajo v kuhinji

Ko so otroci dovolj stari naj vam začnejo pomagati pripravljati hrano. Na takšen način bodo zgradili zdrav odnos do hrane, kar prav tako vpliva na preference pri hrani.