Popolna postava

Nasveti, s katerimi boste hitro fit!

L. P.
25. 1. 2017, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potrebujete načrt, s katerim boste v najkrajšem možnem času v dobri formi, shujšali in pridobili postavo, ki si jo že dolgo želite? Najdete ga v prispevku!

profimedia
Skupinska vadba je odlična za motivacijo.

Je pred vami pomemben dogodek, za katerega zares želite, da bi bil vaš videz popoln? Imate dovolj diet, ki ne delujejo in se vam odvečni kilogrami kar naprej vračajo? Potem je čas, da izdelate načrt, kako boste za vedno prekinili ta začarani krog, zaživeli bolj zdravo in športno. Z nekaj truda se vam bo hitro obrestovalo. Izboljšali boste zdravje in počutje, odvečni kilogrami bodo končno izginili. Kar pa je tudi zelo pomembno – v odlični formi boste!

Pričnite počasi in umirjeno in se zavedajte, da en dan ne bo spremenil ničesar. Če pa enemu dnevu prištejete še enega in še enega, boste počasi priči do rezultatov.

Prvi tedni
Če do sedaj niste bili kaj prida športno aktivni, pričnite počasi, da ne boste obupali že po nekaj dneh in popolnoma zasovražili šport.

Najboljši način, da se pričnete gibati, je hoja. Hitra hoja. Izvajajte jo vedno, kadar se najde prilika. Hitra hoja je namreč zelo enostaven in učinkovit trening.

Najprej pričnite po dvajset minut na dan, nato pa čas postopoma podaljšujte do ene ure. Hodite tri do štirikrat na teden.

Hoji dodajte še en dodaten šport
Ko popolnoma osvojite hojo, je čas, da si omislite nov, dodaten šport. Primerno je kolesarjenje, plavanje, tek, aerobika, joga, pilates. Nekaj, kar vam je všeč in nekaj, kar boste radi opravljali enkrat do dvakrat tedensko.
Izberete lahko tudi fitnes, kjer vam bo trener dal točna navodila in izbral pravilne vaje za vaše telo.

Mesec dni torej potrebujete, da postanete športno aktivnejši in da šport postane vaša rutina. Izboljšalo se bo vaše počutje, povrnila se bo energija.

Profimedia
Naj gibanje postane navada.

Kaj pa odvečni kilogrami?
Povsem možno je, da jih ne boste izgubili toliko, kot ste si zamislili. To je zato, ker so mišice težje od maščobnih oblog. Vaše mišice so se povečale, maščobne obloge so se zmanjšale. Telo se preoblikuje, kilogrami pa lahko stojijo.

Drugi razlog pa je, da telo potrebuje nekaj časa, da sprejme nov ritem in morda na začetku odvečni kilogrami kopnijo bolj počasi. A vztrajajte, tudi to se bo spremenilo.

Zdrava prehrana
Čas je, da pričnete načrtovati tudi bolj zdrav jedilnik. A tudi tukaj pričnite počasi. Če je vaše telo več deset let navajeno na sladkor in ogljikove hidrate, ne bo dobro, če boste kar čez noč črtali vso nezdravo hrano. Nezdrava živila počasi zamenjujte z zdravimi. Naj zdrav način prehranjevanja ne postane kazen, ampak nagrada.

Morda se vam to v tem trenutku zdi nemogoče, toda, bolj ko boste fizično aktivni, manj potrebe bo vaše telo imelo po sladkorju in ogljikovimi hidrati. Vse večkrat pa si boste zaželeli beljakovin in vlaknin.

Ko postanete fizično aktivni, lakota in ostale diete, ki narekujejo stradanje, ne pridejo več v poštev. Jedilnik mora biti skrbno načrtovan, na njem morajo biti beljakovine, vlaknine, ki so hrana za mišice. Če boste pravilno kombinirali živila, boste ves čas siti, redili pa se ne boste.

Mnogi strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dan pričnete z vodo. Popijte dva do tri kozarce mlačne vode, dodate ji lahko tudi limonin sok. Pol ure kasneje si pripravite prvi obrok. Ta je lahko sestavljen iz sadja, če imate radi razne smutije, lahko sadju dodate tudi nekaj surove zelene zelenjave in ostale dodatke. Dopoldanska malica naj bo energijska, pojeste lahko oreščke, skuto, zelenjavo, sir. Tudi kosilo naj bo sestavljeno pretežno iz beljakovin, enako tudi večerja. Poskušajte sami, kombinirajte živila, telo vam bo kmalu sporočilo, kaj mu najbolj ustreza.

Gibanje in zdrav način prehranjevanja bosta tako že čez nekaj tednov postala vaš nov način življenja. Nagrada za ves trud pa bo vsekakor lepa in športna postava, dobro počutje in energija.