Toše Proeski

Priljubljeni pevec bi praznoval 36. rojstni dan

K.M.
25. 1. 2017, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Številni oboževalci se spominjajo makedonskega glasbenika, ki je svoje življenje v tragični nesreči izgubil pred skoraj desetimi leti.

Mediaspeed
Za Makedonijo je naredil več kot pa kdorkoli drug v vsej njeni glasbeni zgodovini.

16. oktobra letos bo minilo deset let od prometne nesreče, v kateri je svoje življenje izgubil takrat šele 26-letni, tudi v Sloveniji, zelo priljubljeni pevec, Toše Proeski. Če bi bil še vedno živ, bi danes praznoval 36. rojstni dan, ob tem dnevu pa so se nanj spomnili številni oboževalci.

Kljub temu, da je umrl že pri rosnih 26-ih letih, je bil Toše takrat že na vrhuncu svoje kariere. Njegove pesmi so bile med najbolj priljubljenimi po vseh državah bivše Jugoslavije, predvsem ženski del občinstva pa ga je oboževal tudi zaradi njegove simpatičnosti. V Sloveniji so si ga najbolj zapomnili po pesmi Moja, ki jo je izdal le nekaj mesecev pred smrtjo, šlo pa je za njegovo edino pesem, ki jo je izdal v slovenskem jeziku.

Toše je bil takrat eden izmed redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije, saj je zaključil Akademijo za glasbo v Skopju, svoje šolanje pa je nadaljeval pri učitelju petja Williamu Reyu, ki je sodeloval tudi z Lucianom Pavarottijem.