Zdravje

Nove tehnologije za lažje odkrivanje raka

B. R.
23. 1. 2017, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rak debelega črevesa in danke vsako leto prizadene več kot 1600 ljudi. Skoraj polovica jih umre. Z odkrivanjem bolezni v zgodnjem stadiju lahko število obolelih še znižajo.

Milan Stefanovič, Bojan Tepeš in Borut Štabuc na simpoziju na Brdu pri Kranju.

Predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo Bojan Tepeš je dejal, da poleg uspešnega preventivnega programa zdravniki specialisti za svoje učinkovito delo potrebujejo najnaprednejšo tehnologijo. Ker se rak na debelem črevesu in danki lahko več let razvija brez očitnih bolezenskih znakov, so preventivni pregledi, ki vključujejo kolonskopijo, bistvenega pomena. V okviru državnega programa Svit – programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb te bolezni – so od aprila 2009 do decembra 2015 izvedli več kot 50 tisoč kolonskopij. »Endoskopist lahko pri pregledu črevesa zelo zgodaj odkrije predrakaste spremembe in jih odstrani, kar pomeni, da bolnik po operaciji ne potrebuje kemoterapije ali nadaljnjih operacij. S tem pa se močno znižajo stroški zdravljenja'', je opozoril Borut Štabuc, specialist internist s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Zato je pomembno, da imajo zdravniki na voljo tudi najnaprednejšo tehnologijo. Ena takšnih je tudi endoskopski aparat z visokoresolucijsko multi LED-tehnologijo, ki bo v kratkem postal del sodobno opremljenih endoskopskih ambulant. »Lahko rečem, da nimamo slabe opreme, a želimo si še večji napredek. Če lahko na ta način izboljšamo kakovost storitev za pacienta in njegovo zdravje, je to nujno. Spremljati moramo napredek v svetu, saj je to sestavni del kakovosti,« je bil jasen Milan Stefanovič, strokovni direktor Diagnostičnega centra Bled. Po njegovih besedah jim bo nova tehnologija, kot je endoskopski aparat z LED-tehnologijo, omogočila ne samo lažje ugotavljanje predrakavih sprememb, temveč tudi zelo natančno opredelitev njihove narave. Zdravniška stroka, ki se trudi s pridobivanjem sredstev za posodabljanje opreme, pa si pri tem želi več posluha s strani državnih institucij.