Trening za vsakogar

Kako hoja vpliva na naše telo in zdravje?

L. P.
23. 1. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dvigovanje uteži, tek, joga, kolesarjenje, vsi ti športni so primerni, če želite natrenirati svoje telo in se znebiti nekaj odvečnih kilogramov. Kaj pa hoja?

profimedia
Hoja je odličen vsakodnevni trening.

Če radi hodite, ostali športni pa vas ne privlačijo najbolj, nič hudega – ostanite pri hoji. Tudi vsakodnevna hoja je zelo dober šport, ki okrepi celo telo, izboljša zdravje in počutje ter polepša postavo. Vsakodnevna enourna hoja prinaša mnogo pozitivnega.

Hoja je primerna za vse
Če do sedaj niste bili pretirano športno aktivni, je hoja odličen uvod v šport. Morda vas bo navdušila toliko, da boste ostali le pri njej, morda pa boste kasneje poiskali še kak drug šport. Ko boste enkrat sami občutili, kako si lahko z gibanjem izboljšate zdravje in počutje, ne boste več odnehali. Dovolj je, da hodite vsak dan pol ure, še boljše pa je, če si vzamete eno uro. Hoja naj bo zmerno hitra, kar pomeni, da se lahko med gibanjem še vedno normalno pogovarjate.

Primerna je tudi za tiste, ki so preboleli hujšo bolezen
Če ste bili dlje časa bolni, če ste imeli operacijo in je vaše telo oslabljeno, je hoja več kot primeren trening za moč. Pričnite počasi, najprej deset minut na dan, nato pa čas podaljšujte. Hodite lahko po ravnem terenu, pomembno je, da ste primerno in udobno obuti in oblečeni. Hoja je primerna v vsakem vremenu.

Ne predstavlja prevelikega napora
Hoja ne povzroča stresa za naše telo, tako kot ga morda nekateri drugi športi, ki bistveno dvignejo srčni utrip in povečajo napor. Hoja ne povzroča težav pri spanju, ne povzroča pretirane utrujenosti in telo ni izpostavljeno poškodbam. Hoja je trening, ki počasi izboljšuje kondicijo telesa.

Vrača energijo in dobro počutje
Če boste zjutraj odšli na pol urni sprehod po svežem zraku, boste imeli čez dan bistveno več energije kot sicer. Hoja pospeši metabolizem, pospeši krvni pretok, nahrani možgane in ostale organe s kisikom in na tak način vrača telesu energijo. Če vas čaka naporen dan, je jutranji sprehod zelo priporočljiv. Če ste zvečer utrujeni od napornega delovnega dne, pa je hoja več kot odlična sprostitev.

Pomaga ohranjati zdravo telesno težo
Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno hodijo vsaj pol ure na dan, veliko manj možnosti, da se prekomerno zredijo. Hoja pomaga ohranjati redno prebavo, pospešuje metabolizem, zaradi gibanja se maščobne obloge hitreje pokurijo. Če boste hodili redno, se ne boste zredili.

Hoja je boljša od teka
Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je hoja boljša celo od teka. Pri teku obremenjujemo sklepe, še najbolj kolena in gležnje in kaj hitro lahko pride do poškodb. Pri hoji pa tega tveganja ni. Če ste primerno obuti, se ne boste poškodovali. Poleg tega so strokovnjaki dokazali še, da s hojo lahko porabite enako število kalorij kot s tekom.

Izboljšuje zdravje
Hoja zmanjšuje stres, odpravlja depresijo, tudi nespečnost, vrača pozitivno razmišljanje. Dokazano je, da imajo tisti ljudje, ki redno hodijo, manj težav s krvnim tlakom, holesterolom, sladkorno boleznijo, krčnimi žilami, boleznimi srca in ožilja.

Tudi hoja je lahko intenzivni trening
Od vas je odvisno, kako hitro boste hodili. Če boste v eni uri prehodili šest kilometrov, je to lahko že zelo intenzivni trening. Hodite lahko po ravnem ali bolj razgibanem terenu. S hojo delajo vse mišice v vašem telesu. Zato je hoja tudi zelo primeren šport za začetnike in vse tiste, ki malce manj radi telovadijo.

Začnite že danes!