Odvisnost

E-cigarete mlade navajajo na nikotin

B.K.
23. 1. 2017, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Elektronske cigarete, ki so na popularnosti dobile v zadnjih nekaj letih, pospešeno uporabljajo tudi mladoletni, ki sicer ne bi kadili navadnih cigaret, kaže nova raziskava iz Univerze v Kaliforniji.

Reuters
Elektronska cigareta.

Raziskovalci trdijo, da se mnogo najstnikov, ki sicer navadnega cigareta ne bi prižgali, z nikotinom zasvoji preko uporabe elektronske cigarete.

K temu vpliva predvsem nezadostna zakonodaja v nekaterih državah, kjer so elektronske cigarete legalno na voljo mladoletnim, ter izbira raznovrstnih okusov, ki naredijo kajenje bolj privlačno.

Izpostavljenost nikotinu pri odraščajočih otrocih lahko pusti posledice na spominu, koncentraciji in čustvovanju, pišejo kalifornijski raziskovalci v zadnji številki revije Paediatrics. »E-cigarete spodbujajo – ne odvračajo – mlade, da kadijo in konzumirajo nikotin, na tak način širijo svoj trg,« opozarja vodja raziskave dr. Stanton Glantz.

V zadnjih letih se je sicer odstotek mladih kadilcev v Severni Ameriki zmanjšal, se je pa povečal odstotek uporabnikov e-cigaret. Tako ne morejo držati navedbe proizvajalcev, da elektronske cigarete pomagajo pri odvajanju od kajenja, še opozarjajo raziskovalci iz Kalifornije.