Triki

Kako se naravno boriti s prhljajem?

ud
22. 1. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se tudi vi spopadate s to nadlogo? Za vas smo izbrskali nekaj nasvetov, kako prhljaj povsem odpraviti ali ga vsaj omiliti. Vaše majice bodo zopet brez belih pikic.

Profimedia
Poleg luščenja se včasih pojavita tudi srbečica in neprijeten pekoč občutek.

Kaj pravzaprav je prhljaj? Čezmerno luščenje odmrlih celic lasišča. Te pa v kosmih odpadajo z glave. Problem je, da prhljaj velikokrat povzroča glivična vnetja, sladkor pa razvoj glivic še pospeši. Zato se je treba, če trpite za to nadlogo, izogibati sladkorju. Naj bo na vašem jedilniku čim manj sadja, ki vsebuje veliko sladkorja, kot so banane, pomaranče, ananas ter suho in kandirano sadje. Jejte raje tisto sadje, ki ima večjo vsebnost vode, kot so jabolka, lubenica in hruške. Predvsem pa se izogibajte belemu sladkorju, ki je še nevarnejši od tistega v sadju.

Profimedia
Če že dlje časa trpite za hudo obliko prhljaja, obiščite zdravnika.

Preizkusite kis

Ta je precej učinkovit proti prhljaju, saj pospeši prekrvitev lasišča ter odlično preprečuje razvoj bakterij in glivic. Najboljše je to, da pomirja razdraženo lasišče. Zmešajte tri žlice kisa z žlico vode ter nanesite na lasišče in pustite nekaj časa učinkovati. Sperite z blagim šamponom in mlačno vodo.

Soda bikarbona

Tudi s to lahko precej zmanjšate prhljaj. Mrtve celice namreč odstranjuje z lasišča in mu odvzame odvečni sebum (maščobo), kar blaži oziroma preprečuje srbečico. Uporabite jo kar med prhanjem, saj bo tako precej manj čiščenja. Prav tako ni treba uporabiti šampona, samo sperite jo!

Če boste zmešali mandljevo in oljčno olje ter pripravek, ki naj bo topel, nanesli na lasišče ter dobro vmasirali, vam zagotavljamo uspeh! 

Pomaga olje 

Mislimo predvsem na olivno olje, ki blagodejno učinkuje na lase. Okrepi jih in pospeši njihovo rast. Pomiri razdraženo lasišče in odstranjuje prhljaj.

Uporabite limono

Tudi limona je zaradi svoje kislosti odlična v boju proti prhljaju. Prerežite jo na polovico in s polovico podrgnite po prizadetem delu. Pustite učinkovati najmanj 15 minut in sperite z blagim šamponom ter s toplo vodo.