Ne tvegajte

Odstranite skrite strupe iz svojega stanovanja

zf
21. 1. 2017, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravo življenje ni več modna muha, temveč resničen boj sodobnega sveta. Vsakodnevno smo, hote ali nehote, izpostavljeni različnim strupom. Odpravite jih iz svojega doma.

Profimedia
Zamenjajte plastično posodo s stekleno ali keramično in se izognite tveganju zastrupitve s strupenimi kemikalijami.

Na večino strupov, ki nam počasi nižajo kvaliteto življenja, smo postali tako imuni in nedovzetni, da jih velikokrat sploh ne opazimo več. Številna čistila, posoda in osvežilci zraka so del vsakega sodobnega doma, vendar z njimi pravzaprav tvegamo izpostavljenost različnim nevarnim snovem in nastanek bolezni.

Profimedia
Nevarna plastika
Kljub priročni uporabi so plastične posode lahko precej škodljive za naše zdravje, saj z oddajanjem strupenih snovi te s hrano vnesemo v telo. Previdni bodite tudi s plastiki z oznako BPA, saj ima ta določen rok uporabe.

Začnite doma

Z zmanjšanjem izpostavljenosti različnim nevarnim snovem boste najlažje začeli doma. Nekatere spremembe so zelo preproste, obenem pa bodo zaščitile vaše zdravje in zdravje vaše družine. Če začnemo pri zraku. Vsak dom ima svoj vonj, mnogi ga želijo prikriti s številnimi osvežilci, ki prostore napolnijo z vonjem po sveži pomladi, božični čarovniji in še čem. Odstranite jih. Osvežilci vsebujejo številne aerosole in parfume, ki za vaše zdravje niso primerni in nam na dolgi rok precej škodujejo. Določeni, dermatološko nepregledani, vsebujejo celo karcinogene dodatke. Dom raje napolnite z rastlinami, ki naj jih bo čim več. Na ta način boste poskrbeli za več kisika v zraku, prav tako so rastline koristne za filtriranje potencialnih alergenov (formaldehida in hlapljivih organskih spojin). Precej koristne so čopaste zelenčice, sobna praprot, aloja vera, taščin jezik …

Zamenjajte posodo

Številne strupe vnašamo v telo s hrano in pijačo, vse pa ni odvisno od kvalitete živil, temveč tudi od posode. Če se le da, se izogibajte teflonskim ponvam, te začnejo pri visokih temperaturah oddajati strupene snovi, ki prehajajo v hrano. Uporabite raje keramične. Prav tako plastična posoda ni najboljša izbira za vaše zdravje. Kuhinjske izdelke in pripomočke iz plastike zamenjajte s steklenimi ali izdelki iz nerjavečega jekla. Nekoliko manj strupena je plastika, ki ne vsebuje BPA, to prepoznate s pomočjo posebnih oznak, vendar bodite pozorni na rok uporabe.

Rastline

Namesto umetnih vonjav, ki bodo osvežile vaše stanovanje, uporabite raje rastline, ki bodo zrak prečistile, hkrati pa poskrbele za več kisika v zraku.

Izparilnik

Tudi izparilniki so več kot odlična rešitev pred osvežilci v sprejih in tistimi na električno napajanje. Nekaj kapljic eteričnega olja bo spremenilo tudi razpoloženje.

Filter

Zdravje je na prvem mestu. Ker kvaliteta vode v Sloveniji počasi, a vztrajno upada, razmislite o investiciji v filtrirni sistem. Ti niso tako dragi, kot morda mislite.