Užitek in ne breme

5 nasvetov, kako naj vadba postane prijetna rutina

L. P.
19. 1. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mnogokrat izdelamo načrt, kako bomo redno in vsakodnevno telesno aktivni. Nekaj dni se ga držimo, nato pa opustimo. Kaj lahko storimo, da bo vadba res postala prijeten del našega vsakdana? Preverite v prispevku!

profimedia
Naj športna aktivnost postane prijeten del dneva.

Vsi radi načrtujemo, kako bomo že z naslednjim dnem začeli živeti bolj zdravo, redno se bomo gibali, jedli sadje in zelenjavo, pili le vodo. Ampak, te obljube samemu sebi največkrat izpolnjujemo nekaj dni, potem pa hitro pozabimo nanje.

Tudi vi občudujete tiste ljudi, ki vsako jutro zgodaj vstanejo, se še pred službo opravijo na nekaj kilometrski tek ali eno uro vadijo jogo, so nasmejani, spočiti in se veliko lažje spopadajo z dnevnimi obveznostmi? Tudi vaš dan je lahko takšen.

Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da zdrave odločitve postanejo del vašega vsakdanjika in ne nujno zlo. Zelo pomembno je namreč, da v gibanju, zdravemu načinu življenja uživate, ne pa, da je to za vas breme.

Ne razmišljajte preveč – naredite!
Ali zjutraj, ko vstanete, razmišljate o tem, kaj vse morate postoriti? Razmišljate, da morate na stranišče, umiti roke, se počesati, pojesti zajtrk? Najbrž ne. Vse to naredite brez velikega razmišljanja, to je del vsakodnevne rutine. In enako bi moralo biti tudi z vadbo. Enostavno ne razmišljajte preveč o tem, sicer boste kaj hitro našli zelo priročen izgovor, zakaj bi samo tokrat vadbo izpustili. Naredite urnik in se ga strogo tudi držite. Ne glede na vremenske razmere, ne glede na delo, ki ga še imate, ne glede na vse. Ura, ki je namenjena športni aktivnosti naj bo prav tako obvezna, kot je jutranja kava ali kosilo, ki ga vsak dan pojeste.

Prilagodite se
Če nimate časa, da bi trikrat tedensko odhajali na skupinske vadbe, lahko vadite sami doma. Preko spleta lahko poiščete vadbe, izberete tisto, ki vam najbolj ustreza in vsak dan vadite po navodilih. Lahko se odpravite v naravo. Enourna hitra hoja ali počasen tek je več kot dovolj za vsak dan.

Bodite disciplinirani
Na začetku boste potrebovali kar veliko samodiscipline, da se boste zares držali urnika, ki ste si ga zadali. Če vadite skupaj s prijateljem, bo to lažje, spodbujala bosta drug drugega. Če pa vadite sami, morate biti dosledni in odločni. Ko je čas za vadbo, ne iščite izgovorov. 21 dni je potrebnih, da se na spremembo, ki jo vnesete v svoj vsakdan, navadite in lažje izvajajte. Vztrajajte! 

Oprema naj bo na vidnem mestu
Motivacijo vam bo dala tudi oprema. Če bo ta na vidnem mestu, vas bo ves čas opozarjala, kaj vas čaka. Izgovorov ni. Sploh, če ste nakupili novo športno opremo!

Nagrada je nujna
Če boste od ponedeljka do petka pridno vadili, potem je sobota čas za počitek in nagrajevanje. To si zaslužite. Za nagrado izberite nekaj, kar vas sprošča. To je lahko tudi ogled filma, večer s prijatelji, masaža, nakupovanje. Nekaj, v čemer zares uživate in si ne privoščite pogosto. Če boste med tednom pridno vadili, boste težko čakali sobote in nagrade, ki prihaja z njo. In če boste med tednom zares pridni, bo ta nagrada zares veliko vredna.

Ne odlašajte na jutri, začnite že danes!