Stran s strupi

Strupene pasti v dišečih mehčalcih

ud
18. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mehčalec za perilo res naredi oblačila mehka in prijetno dišeča, ampak ali ste vedeli, da negativno vpliva na vaše zdravje in zdravje vaših otrok?

Profimedia
Strupi iz mehčalca preidejo skozi kožo v naše telo.

Določene sestavine pralnih sredstev dražijo kožo. Poleg tega so lahko tudi izjemno strupene. Tukaj govorimo o dodatkih za beljenje. Prav tako škodujejo vodnemu okolju. Fosfor, ki ga vsebujejo ta pralna sredstva, namreč odteče v vodo in tako okolju poruši ravnovesje.

Alkoholni kis zagotovo ne bo pustil vonja, a bo prijetno zmehčal, očistil in osvežil vaša oblačila. Poleg tega deluje tudi antibakterijsko. 

Vsebnost

Mehčalci vsebujejo dišave, ki lahko pri vas in vaših otrocih izzovejo razne alergijske reakcije. Ljudem, ki imajo probleme s kožo, se uporaba mehčalca odsvetuje, saj negativno vpliva na kožne bolezni in izzove še hujše reakcije kože. Odlična alternativa mehčalcu je preprost alkoholni kis. Lahko dodate tudi sodo bikarbono.

Sušenje perila

Zima je tisti čas, ko nimamo izbire kje sušiti perilo. Zunaj se ne posuši dovolj, pa še zaradi ogrevanja dobi vonj po dimu. Tako smo primorani sušiti perilo v notranjih prostorih. Problem je, ker je sušenje v zaprtem in neprezračenem prostoru glavni razlog, da se nabira vlaga. To pospeši razvoj plesni in pršic. Oblačila, ki pa jim je bil dodan mehčalec, izjemno povečajo stopnjo tveganja za različne alergije. Tukaj so najbolj ranljivi otroci, starejši, ljudje z alergijami in tisti, ki trpijo za astmo.

Profimedia
Uporaba se odsvetuje vsem ljudem, ki trpijo za kožnimi boleznimi in astmo.

Naredite sami

S takšnim mehčalcem, ki ga naredite doma, bo dlje časa deloval tudi vaš pralni stroj, saj njegove sestavine preprečujejo nalaganje vodnega kamna. 

Nobene potrebe ni, da bi kupovali mehčalce, ki so polni kemikalij in agresivnih sredstev. Naredite raje sami naraven in dišeči mehčalec za vodo. Sestavine, ki jih boste potrebovali, so 100 gramov sode bikarbone, 1,5 decilitra tople vode, 800 mililitrov alkoholnega kisa in 15 kapljic eteričnega olja, ki vam diši. Mi priporočamo vonj pomaranče ali evkaliptusa. Najprej zmešajte vodo, kis in sodo bikarbono. Ko se penjene umiri, dodajte še eterično olje, zaprite posodo in dobro premešajte. Naj vas ne skrbi, da bi imelo perilo vonj po kisu.