Zdravstvena reforma

Ministrica predvideva: 80 odstotkov prebivalcev bo plačevalo manj

B.K./M.K.
19. 1. 2017, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po 24 letih smo dobili nov predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Ta bo po besedah ministrice nov in sodoben, zagotavljal pa bo »dolgoročno in stabilno financiranje.«

STA
Milojka Kolar Celarc

Na tiskovni konferenci je ministrica za zdravstvo Milojka Kolar Celarc predstavila predlog novega zakona o zdravstvu. Zakon, ki naj bi ga vrh koalicije v grobem že potrdil, med drugim ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, definira minimalne in maksimalne zneske bolniškega nadomestila, v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja pa vključuje vse osebe v Sloveniji.

Celostna zdravstvena reforma je po besedah ministrice sicer sestavljena iz treh sklopov sprememb – ukrepi za krepitev preventive, ukrepi za izboljšanje učinkovitosti zdravstvenega sistema in predlogi sistemskih zakonov. O slednjih je ministrica govorila danes.

80 odstotkov prebivalcev bo plačevalo manj kot do sedaj

Najvidnejša predlagana sprememba je nedvomno ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za pravice iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja. Vse pravice, ki z novim zakonom ne bodo zmanjšanje, bodo zagotovljene v osnovnem paketu zdravstvenega zavarovanja.

Namesto dopolnilnega zavarovanje se sedaj uvaja obvezno zdravstveno nadomestilo, ki se bo plačevalo po solidarnostnem principu. Ministrica predvideva, da bo približno 80 odstotkov vseh prebivalcev v zdravstveno blagajno plačevalo manj kot plačujejo sedaj. Osebe z minimalno plačo naj bi plačevale okoli 20 evrov, tisti s povprečno okoli 27 evrov, nad 500-odstotkov povprečne plače pa bo znesek za zavarovanje 75 evrov.  V osnovo za plačevanje nadomestila se bodo sicer šteli vsi dohodki, ne le plače.

Nič več neomejene bolniške

Nova zakonodaja bo prav tako poenotila bolniška nadomestila. Za poklicne bolezni, poškodbe pri delu, darovanje organov in krvi, ostaja 100 odstotno nadomestilo, v vseh ostalih primerih bo to nadomestilo štelo 80 odstotkov osnove. Zakon sicer uvaja tudi časovno omejitev bolniškega staža na maksimalno 18 mesecev v dveh letih.

Reforma ob tem razbremenjuje zdravstveno blagajno izdatkov, ki po ministričinem mnenju tja ne spadajo, kot so denimo financiranje zdravniškega pripravništva in znanstveno raziskovalnega dela.

Vrh koalicije si bo sicer vzel še 10 dni časa za pregled posameznih členov. Zakon bi lahko šel v javno obravnavo 1. februarja.

Kako je pa s čakalnimi vrstami? Preberite - tukaj.