Le kaj bo z Natom?

Nemci zaradi Trumpa vlagajo v vojsko

B.K.
19. 1. 2017, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemčija od Trumpove administracije zahteva, da se izreče o agendi v zunanji politiki. Skrbi jih predvsem Trumpov negativen odnos do zveze NATO.

Profimedia
Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je pozvala Združene države Amerike, naj razjasnijo svojo zunanjepolitično agendo. Z nastopom Donalda Trumpa in njegove administracije se namreč odpirajo vprašanja glede odnosa ZDA do čezatlantskih vprašanj.

»Borimo se za nekaj, ne proti nečemu,« je v obrambo Nata, med svetovnim gospodarskim forumom v švicarskem Davosu, dejala von der Leyen. »Borimo se za demokracijo, vladavino prava, za človekove pravice. Želimo, da se američani razjasnijo. Kaj je vaša agenda? Najpomembnejša stvar je … zanesljivost.«

Izjave nemške obrambne ministrice so sicer odziv na izjavo Trumpa prejšnji teden, ko je zvezo NATO označil za »zastarelo«.

Von der Leyen je poudarila tudi, da bo Nemčija povečala svoj vojaški proračun, za skoraj 2 milijardi evrov, na skupno 37 milijard evrov. Vsota predstavlja 1,22 odstotka nemškega bruto domačega proizvoda. Do leta 2020 bi naj sicer, po navedbah ministrice, obrambni proračun zvišali za še 2 milijardi evrov. »Premikamo se v pravo smer, a ne moremo storiti vsega v enem letu.«