Katastrofa v osrednji Italiji

FOTO in VIDEO: Gasilci preiskujejo s snegom zasut hotel; najmanj trije mrtvi

G.G.
19. 1. 2017, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski reševalci so sporočili, da se je po včerajšnjih potresih sprožil snežni plaz in zasul hotel v bližini mesta Farindola v provinci Pescara. Gasilci so že vstopili v hotel. Doslej so našli tri trupla.

Profimedia
Tako so se gasilci prebijali do hotela, ki ga je zasul plaz.

»Veliko je mrtvih,« je zjutraj sporočil vodja gorske reševalne službe Antonio Crocetta, ki se je skupaj z ekipo reševalcev v jutranjih urah skozi snežne nanose prebil do hotela. 

Hotel Rigopiano pod goro Gran Sassoj je bil zaradi močnega sneženja in plazov že včeraj odrezan od sveta. V hotelu je bilo v času uničujočega plaza najmanj 20 gostov in sedem članov osebja. Spletni portal Il Centro poroča, da sta bila med gosti dva otroka, stara šest in osem let.

Dva gosta sta na varnem, saj v času, ko se je sprožil plaz, nista bila v hotelu. Omenjena gosta sta tudi poslala SMS sporočilo, v katerem sta prosila za hitro pomoč. Življenji ji je rešilo naključje - pred hotelom sta popravljala avto.

Vigili del Fuoco
Fotografija hotela, ki ga je zasul plaz.

Reševalna vozila zaradi obilice snega ne morejo povsem do hotela

Deset gasilcev je medtem že vstopilo v hotel. Prvi posnetki, ki jih je objavila italijanska javna televizija kažejo uničenje, ki ga je sneg povzročil tudi v notranjosti. Reševalci poročajo o več mrtvih. Italijanski mediji domnevajo, da bi se lahko gostje umaknili v kletne prostore, kjer so savne.

V bližini hotela je pristal helikopter, reševalna vozila čakajo na oddaljenosti približno pet kilometrov - na tem območju je zapadlo okoli dva metra snega, zaradi česar so reševalci in gasilci mukoma prebijali do kraja katastrofe. Plaz je bil tako silovit, da je hotel premaknil za deset metrov.

Guardia di Finanzia
Sneg je prodrl tudi v notranjost hotela.