(Pre)hitro

Rekorder pripeljal s kar 135 km na uro

Joži Sinur/Dolenjski list
19. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Mirni so meritve hitrosti pokazale na velik problem prehitrih voznikov. Kar 94 voznikov je v kraj pripeljalo 100 kilometrov na uro ali več, čeprav je omejitev za polovico nižja!

J. S.
Rekorderju, ki je na Mirno pripeljal s 135 kilometri na uro, bi se uspelo ustaviti šele na kamnitem mostu, ko bi lahko bilo že prepozno.

Mirnska občina je novembra lani namestila testni merilnik hitrosti ob vstopu v kraj iz trebanjske smeri, po mesecu in pol pa so ob pogledu na rezultate Dolenjci ostali brez besed.

Meritve so namreč pokazale, da je bilo kar dobrih 65 odstotkov vseh voznikov kršiteljev, saj so mimo table Mirna pripeljali s hitrostjo, večjo od 50 km/h. Še bolj skrb vzbujajoči pa so podatki največjih izmerjenih hitrosti. Hitrost, večjo od 130 km/h, so izmerili pri štirih voznikih, več kot 120 km/h je na Mirno pripeljalo šest voznikov, 100 km/h ali več pa kar 94 kršiteljev.

Podatke o zabeleženih največjih hitrostih so posredovali na policijo. 

Če bi pripeljal tovornjak, bi ...

Rekorder je v začetku novembra pripeljal s kar 135 km/h. Kot opozarjajo na občini, takšna hitrost v praksi pomeni, da je imel voznik (ali voznica) zavorno pot pri suhem vozišču 93 metrov, pri mokrem pa 163, k čemur je treba prišteti še 36 metrov za reakcijsko pot. Če bi se torej voznik pri tej hitrosti želel ustaviti, bi mu to uspelo šele pri kamnitem mostu. »Če bomo vozili varno in s spoštovanjem do vseh udeležencev v prometu, potem nam o tovrstnih rekorderjih ne bo treba poročati in pri tem misliti, kakšno srečo smo imeli, da ni ravno takrat iz križišča proti Kolinski pripeljal tovornjak,« ob tem poudarja župan Dušan Skerbiš

Prihaja še en merilnik

Skrajni ukrep bi seveda lahko bil radar, ki bi kršitelje omejitve hitrosti ustrezno zabeležil, pristojni organ pa bi izdal plačilni nalog, pravijo na Občini Mirna.

Podatke o zabeleženih največjih hitrostih so posredovali na policijo, ki bo v prihodnje bolj pozorna tudi na tem delu ceste. Medtem pa, prav zaradi prehitrih voznikov, februarja načrtujejo postavitev merilnika hitrosti še na drugi vpadnici na Mirno – iz smeri Litije in Mokronoga.

»Motiv za tovrstno akcijo je zavarovati najšibkejše udeležence v prometu, predvsem pešce, kolesarje in otroke,« pojasnjuje župan in napoveduje, da če se vozniki ne bodo umirili, bodo s policisti poiskali načine za njihovo kaznovanje.