Vrtec Ptuj

Kljub upokojitvi še vedno tarča kritik

Gabrijel Toplak
18. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med razpisom so na plano prihajala anonimna pisma z očitki o grožnjah, maščevanju, ki se po pisanju sodeč še ne bodo končala.

STA
Boženi Bratuž se mandat izteče 2. maja letos.

V ptujskem vrtcu spet vre. Iztekel se je namreč rok za prijavo na razpis za ravnatelja vrtca, svoj delež k precej razgretemu dogajanju pa so dodala anonimna pisma tako imenovane Protikorupcijske iniciative RS, ki so bila naslovljena na različne prejemnike. Ni pa tudi skrivnost, da si za zdaj še aktualna ravnateljica Božena Bratuž in župan Miran Senčar nista naklonjena ter spore rešujeta po sodni poti.

STA
Župan Miran Senčar ravnateljici očita negospodarnost.

Številni očitki

Omenjena komisija je v anonimnih pismih opominjala, da naj bi Bratuževa več tistih, ki so jo opozarjali na nepravilnosti v zavodu, dobesedno »zatolkla« in se jim tudi maščevala. »Resnico ste ignorirali, nam grozili, spreminjali pogoje za službo, bili del sistemske korupcije, sebe pa vselej hvalili. Lahko prijavljate, lahko iščete, kdo smo. Tudi tokrat lahko, kot že večkrat doslej, ignorirate vsebino. To nam daje moč, zato smo k sodelovanju povabili zunanje strokovne sodelavce. Materialna in pravna odgovornost se ne bo upokojila. Tudi mi ne. Ona ni vrtec in vrtec ni ona,« so med drugi zapisali v anonimnem pismu.

Kolektivu želi najboljše

Vrtec Ptuj s sedežem v Puhovi ulici 6 na Ptuju je javni vzgojno-izobraževalni zavod, ki ga sestavlja 11 organizacijskih enot na območju tega mesta.

Bratuževa vse očitke o nepravilnostih zavrača in dodaja, da se na razpisano prosto mesto ravnatelja ni prijavila, ker se 3. maja letos upokoji. »To je edini razlog za mojo odločitev. Mandat se mi namreč izteče 2. maja letos, medtem ko Vrtec Ptuj vodim 36. leto,« je pojasnila Bratuževa in na številne anonimne očitke, ki so med drugim leteli največ nanjo, odgovarja: »Vsak ima pravico do svojega mnenja. Moj odnos do anonimnih prijav je prav po zaslugi anonimnežev vsesplošno znan. V zvezi z izbiro novega ravnatelja oziroma ravnateljice pa lahko dodam le to, da kolektivu Vrtca Ptuj želim najboljše in naj jih vodi tisti, ki mu bodo to nalogo tudi zaupali.«

STA
Uprava Vrtca Ptuj.

Vsebina, ne podpisnik

Ptujski župan Miran Senčar se je lani znašel na sodišču zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Postopek je kot zasebna tožnica sprožila Božena Bratuž. 

Gordana Jović, predsednica sindikata (sicer naj bi bila tudi sama kandidatka, a je za Svet24 to zamolčala, op. p.), ocenjuje, da pri razpisu za ravnateljico za zdaj ni bilo zapletov. Postopek je v prvi fazi in so na zadnji seji sveta zavoda šele odpirali prispele prijave. »Prisotna je bila tudi ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž. Njeno navzočnost je predsednik sveta zavoda Dejan Bračko razložil z dopisom, ki ga je ravnateljica dobila iz republiškega inšpektorata za delo v Mariboru, kjer so zahtevali od nje, naj posreduje informacije v zvezi s celotnim razpisom, in to mora dostaviti do petka, 13. januarja,« pojasnjuje Jovićeva. O anonimnih očitkih v imenu sindikata pa pravi: »Sindikat nikoli ne nasprotuje aktivnostim, katerih temelj je zakonito delovanje delodajalcev. Predvsem spoštovanje zakonodaje s področja delovnega prava in socialne varnosti. Za sindikat je pomembna vsebina sporočila in ne, kdo je pod vsebino podpisan.«

Na razpis za ravnatelja Vrtca Ptuj naj bi, neuradno, pravočasno prejeli pet prijav; štiri prijave za to delovno mesto naj bi prišle od že zaposlenih v vrtcu, en kandidat je zunanji. Kdo bo ravnatelj vrtca, bo znano 20. februarja. Novoizvoljeni kandidat si bo moral zagotoviti podporo šestih od skupno 11 članov sveta zavoda, ki ga sestavljajo po trije starši in predstavniki občine ter pet zaposlenih.