Vojna mornarica

Britanci svarijo: Putin se pripravlja na vojno

uk
18. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Premiki sil Nata in Rusije so precej skrb vzbujajoči. In če smo še pred kakšnim mesecem govorili o hladni vojni, zdaj mnogi strokovnjaki odkrito napovedujejo vojaške spopade.

Profimedia
Kremelj zanika kakršnekoli teritorialne ambicije in poudarja, da želi Nato s svojimi enotami obkoliti Rusijo.

Profimedia
Vrhovni admiral britanske mornarice sir Philip Jones je posvaril, da se Putin pripravlja na vojno.

Vrhovni admiral britanske mornarice sir Philip Jones je posvaril svojo vlado, da se Putin pripravlja na vojno. Jones je povedal, da je britanska mornarica zaznala povečano aktivnost ruskih pomorskih sil. Dodal je, da je ta najvišja od hladne vojne dalje. Po njegovem mnenju naj bi bil to znak, da Putin nekaj pripravlja in da morajo sile Nata ostro odgovoriti na ruske provokacije.

Zmanjšanje sredstev

Britanska vlada je v zadnjem času začela zmanjševati proračun britanske mornarice, tako da bi lahko njegove besede povezali tudi s tem, saj bi si s paranojo med ljudmi lahko zagotovil dodatna sredstva. V letošnjem letu naj bi mornarica izgubila okoli 700 milijonov evrov sredstev. A dejstvo je, da vsi podatki res kažejo na precejšnjo povečano aktivnost ruske mornarice, predvsem delovanje njihovih podmornic, ki naj bi zbirale informacije o pomorskih silah zveze Nato.

Škotska

Jones je poudaril, da so opazili povečano aktivnost ruskih podmornic predvsem ob severni obali Škotske, ki je bila »vroče« območje že za časa hladne vojne. Seveda pa je povečana aktivnost ruskih podmornic povezana tudi s premikom ruske letalonosilke Admiral Kuznjecov iz Sredozemlja nazaj proti Rusiji. Tudi tokrat bo letalonosilka peljala mimo britanskega otoka in tudi tokrat bo britanska mornarica na najvišji stopnji pripravljenosti.

Profimedia
Letalonosilka Admiral Kuznjecov bo ponovno plula v bližini britanske obale.

Nevarnost

Ruske podmornice naj bi po mnenju britanske mornarice dan in noč vohunile za britanskimi nuklearnimi plovili, ki se nahajajo v pomorski bazi Faslane na Škotskem. To je potrdil tudi direktor centra ruskih študij dr. Andrew Foxall. »Vode okoli Grenlandije, Islandije in Britanije so bile že za časa hladne vojne ključno bojišče,« je povedal Foxall, »zdaj pa so ponovno.« Dodal je, da po njegovem ni nevarno povečanje števila aktivnosti ruske mornarice, ampak da je nevarnost v tem, da poskušajo pridobiti informacije o britanskih pomorskih silah.

Balkan in Poljska

Seveda pa vojaških premikov in obveščevalnih misij ne opravljajo le Rusi. Američani in zveza Nato so že poslali svoje enote na Poljsko in v nekatere druge države v regiji, vse akcije zveze Nato na tem področju pa so usmerjene v morebitne spopade z Rusijo in nekateri vojaški analitiki verjamejo, da Nato dejansko želi razjeziti ruskega medveda in ga potegniti v spopad. Poleg tega se velesile vse bolj vpletajo tudi v Balkan. ZDA so začele oboroževati Hrvaško, Rusija Srbijo. Po nekaterih informacijah naj bi bila ruska vlada vpletena tudi v preprečene teroristične napade v Črni gori, s katerimi naj bi želeli ustaviti Črno goro na njeni evroatlantski poti.

Litva gradi ograjo

Leta 2014 so estonske oblasti obtožile Rusijo, da so njihovi agentje ugrabili informacijskega oficirja na njihovi meji. Z ograjo naj bi litvanska vlada preprečila tovrstne incidente.

Pred kratkim je litvanska vlada sporočila, da bodo uporabili evropska sredstva in na meji z Rusijo, natančneje v enklavi Kaliningrad, postavili ograjo. Razlog naj bi bil sicer ta, da bodo s tem preprečili tihotapljenje, a se Litva že nekaj časa pritožuje nad povečano prisotnostjo ruskih vojakov na svojih mejah. Enklava Kaliningrad sicer leži v sendviču med Litvo in Poljsko, obe državi pa sta članici Nata. Ograjo naj bi dokončali že do konca letošnjega leta. Še zmeraj se zdi, da tako Nato kot Rusija za zdaj le tipata drug drugega, kako daleč so pripravljeni iti, in upamo lahko, da bo ostalo le pri tem.