Turistična patrulja

FOTO: Italijani so Moravske Toplice videli kot Toskano v malem

zf
18. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tokratne turistične izvedence smo napotili v Prekmurje. Kljub temu da so obiskali kraj s številnimi termalnimi kompleksi, pa se niso prepustili vodnim užitkom. Uživali so v lepotah narave.

osebni arhiv
Bukovniško jezero jih je prepričalo s spokojnostjo in mirom.

Ocene
Urejenost, videz kraja, čistoča 8; 
promet, javni prevozi, kažipoti 6;
namestitev 8; 
kulinarična ponudba (hrana, pijača) 7; 
ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 7; 
ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 6; 
ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 4; 
spletna stran kraja in znamenitosti 6; 
Tic – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 8; 
gostoljubnost, splošni vtis 8. 
Skupaj 68/100

Alice, Andy in Alee so se v Moravske Toplice odpravili minuli petek. Na pot so se podali z osebnim avtomobilom okoli 11. ure z Bleda. Zaradi slabega vremena, slabih voznih razmer in neočiščenih cest pa se je njihov čas potovanja nekoliko podaljšal, čeprav Andy ob tem pravi, da je ta čas relativen, saj so imeli med potjo kar nekaj postankov. Potovali so namreč okoli štiri ure.

»Ko smo prispeli na cilj, sem se spomnila na Toskano. Pretežna ravnica z majhnimi grički, čudovito. Moram priznati, da me je zmotilo, da je turizem usmerjen predvsem v promocijo term in premalo v naravo, ki je prav tako krasna,« pove Alice. Ker do nastanitvenega penziona Maj Inn niso znali, so za pomoč prosili domačine. Alice in Andy povesta, da so domačini zelo prijazni in gostoljubni ter so jim z veseljem pokazali pot. Prav tako prijazno pa je bilo osebje na recepciji. »Zelo toplo in domače so nas sprejeli ter nas pospremili v sobe, ki so bile zelo lepo opremljene in čiste. Ponujajo tudi brezplačen internet, zato smo si potovalni načrt snovali sproti,« dodaja Alice.

Kopališki kompleksi so precenjeni

Alice na vprašanje, kaj meni o spletni strani Občine Moravske Toplice, odgovori, da je ta narejena malce površno, da ponuja malo informacij za turiste in ne vsebuje vseh osnovnih podatkov, ki turiste zanimajo. Meni, da je vse preveč osredotočeno na promocijo kopališkega kompleksa Terme 3000, medtem ko na čudovito naravo in ostale naravne znamenitosti pozabijo. Tako Alice kot Andy sta se strinjala, da čudovita pokrajina, ki spominja na Toskano, nikakor ne bi smela biti tako prezrta. Ob tem predlagata, da bi bilo za turiste, sploh v zimskem času, precej zanimivo, če bi imeli organizirane pohode. »Saj veste, bazeni, kopališča in golf so po vsem svetu, tako čudovito pokrajino pa najdeš le malokje,« precej kritično dodaja Andy.

osebni arhiv
Alice in Alee sta bili nad prijaznostjo osebja Term Vivat navdušeni.

Navdušeni nad spokojnostjo

Ko so se naši turistični izvedenci nekoliko odpočili, so se odločili, da se kljub mraku, ki se je počasi spuščal, in sneženju odpravijo malce raziskat bližnjo okolico. »Vse, kar smo lahko našli, so bili dva lokala in ena gostilna. Zelo zanimiva izkušnja, ampak tisto, kar je pomembno izpostaviti, je mir, ki je pravzaprav čaroben,« razlaga Alice. Med sprehodom so si ogledali cerkev, vendar le odzunaj, saj je bila zaklenjena. Sprehodili so se tudi do kopaliških kompleksov Vivat in Terme 3000 ter se na poti nazaj odločili, da povečerjajo v piceriji Perunika. »Nisem omenila, da smo vegetarijanci. V gostišču smo prav zaradi tega imeli zelo malo izbire, saj so nam kljub široki ponudbi različnih jedi ostale na razpolago le vegetarijanske pice. Privoščila sem si pico z gobicami in dodatkom rukole in priznati moram, da sem bila kot Italijanka nad pico precej presenečena. Odlična je bila. Testo ravno prav pečeno, odlični pelati in ravno prav obložena. Priporočam,« v smehu pove Alice. Kot izpostavi, s sporazumevanjem niso imeli težav, a dodaja, da večina domačinov govori kot drugi tuji jezik nemščino, medtem ko angleščino bolj za silo. Vendar tudi ona razume nekaj nemških besed, tako da so se na koncu koncev uspeli razumeti. Po odlični večerji se je družba vrnila v penzion, kjer so okoli 23. ure počasi legli k počitku.

Dan za raziskovanje

Plusi: prijazni in gostoljubni ljudje; čudovit kompleks z orhidejami; lepa narava, mir in spokojnost.

Minusi: premalo vlaganja v tradicijo in okolje; premalo dogajanja; trgovin za nakup spominkov ni.

Sobotno jutro je bilo precej drugačno od petkovega. Sneženje je čez noč ponehalo, oblaki so se nekoliko razkadili in vmes se je sramežljivo prikazalo tudi sonce. Družba se je zato okoli 9. ure odpravila na zajtrk, ki je bil vštet v ceno nočitve. »Sicer sem osebje penziona opozorila, da smo vegetarijanci, pa so najverjetneje pozabili. Ampak ni bilo težav, natakarica nam je prinesla sir in namaze; zares prijazna in odlična postrežba,« pove Alice. Po zajtrku se je družba odpravila do turističnoinformacijskega centra (Tic) nedaleč stran. Andy poudari, da je bila uslužbenka zelo prijazna. Predlagala jim je številne oglede, jih seznanila s pomembnimi informacijami in jim v pomoč ponudila številne brošure. V Ticu pa so imeli tudi manjšo vitrino s spominki, vendar se za nakup takrat niso odločili, saj so bili prepričani, da bodo kakšno manjšo trgovinico našli kje na poti, a kot se je izkazalo v nadaljevanju, te žal ni bilo.

osebni arhiv
Obiskali so tudi zdravilni Vidov izvir.

Bukovniško jezero jih ni posebej navdušilo

Cene
Emakaj, d. o. o. (nočitev in turistična taksa) 41,31 EUR; 
Petrol (Q max diesel, tedenska vinjeta) 64,00 EUR;
Gostišče Car (voda, 0,5 l, čaj, kava z mlekom, kava, zelenjavni zrezek) 11,60 EUR; 
Gostišče Car (gibanica, vroča čokolada, 2 kavi z mlekom) 8,40 EUR;
Pizzerija Perunika (voda, 0,5 l, vroči ingver, mala solata, gobova pica, dodatek rukola) 15,00 EUR;
Petrol (Q max diesel) 20,00 EUR.

Skupaj 160,31 EUR

Najprej so se odpravili do Bukovniškega jezera, ki je nastalo z zajezitvijo potoka in velja za priljubljeno izletniško točko ribičev in počitka željnih obiskovalcev. Vendar naših turističnih izvedencev jezero ni ravno prepričalo. Kot pove Andy, ni tam skoraj ničesar, pa bi se dalo marsikaj narediti, edino pohvale vredna je tišina, saj ni bilo skoraj nikogar. Edini sprehajalci, ki so jih srečali na poti, je bila še ena italijanska družina. »Ko smo se pozdravili, skoraj nisem mogla verjeti,« pravi Alice. »Tako daleč stran od rodne dežele v majhnem kraju srečati svoj narod je skoraj osupljivo.« Sprehodili so se tudi do bližje kapelice svetega Vida ter do izvira, za katerega velja, da čudežno zdravi različne bolezni. Kot jim je povedala uslužbenka v Ticu, je voda po izročilu posebej zdravilna za oči, zato so si tudi sami z njo skorajda vraževerno umili oči, nato pa so krenili še do mosta zaljubljencev.

Navdušeni nad nasadom orhidej

Z Bukovniškega jezera se je trojica odpravila do bližnje Bogojine, ki slovi po znameniti cerkvi. Kot pove Alice, gre za čudovito cerkev znotraj cerkve. Prvotna cerkev naj bi bila premajhna, zato se je lokalna duhovščina odločila, da jo porušijo in na njenem mestu zgradijo novo, Jože Plečnik pa je staro cerkev ohranil kot predprostor nove. Cerkev tako velja za pravo mojstrovino, katere strop krasijo izdelki prekmurskih lončarjev. Po ogledu te znamenitosti se je trojica odpravila na kosilo v bližnjo restavracijo. »Ja, tudi tukaj so na jedilniku prevladovale predvsem mesne jedi, vendar smo našli tudi kaj zase. Privoščili smo si sojine in zelenjavne zrezke. Za sladico pa smo naročili še lokalno specialiteto, kot so nam povedali v gostišču, 'džibaniko' (gibanico). Odlična je bila, priznam, do je prej še nisem poznala,« razlaga Alice. Okrepčana družba se je po zelenjavnem kosilu in odlični sladici odpravila še v Dobrovnik, kjer je največji nasad orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi. »Bilo je neverjetno, pravzaprav skoraj tako kot v pravljici; ogromno različnih orhidej, nekatere sem videla prvič. Urejen pa imajo tudi tropski vrt, kjer gojijo tropske in subtropske rastline. Tako lahko vidiš, kako raste ananas, pokusili pa smo v rastlinjaku vzgojeno papajo. Neverjetna izkušnja, ki jo priporočam.«

osebni arhiv
V nasadu orhidej imajo tudi ribnik.

V Moravske Toplice se bodo vrnili

Tabela z ocenami že obiskanih mest
Koper 86/100
Ribnica na Pohorju 82/100
Ljutomer 74/100
Dolenjske Toplice 73/100
Grosuplje 70/100
Moravske Toplice 68/100
Sevnica 43/100
Hrastnik 35/100

Italijani si oddiha v kopališkem kompleksu niso privoščili, so pa govorili z osebjem na recepciji. »Najprej smo se odpravili do kopališča Terme 3000; gre za zelo velik kompleks, vendar nekoliko starejši – po mojem občutku. Osebje je zelo prijazno in gostoljubno; kot so povedali, je njihova prednost ta, da je poskrbljeno za vso družino. Kompleks bogatijo številni tobogani, manjši bazenčki, džakuziji, vodne postelje in še kaj. Vendar moram priznati, da me je kopališče v hotelu Vivat bolj navdušilo. Mislim, da je veliko bolj 'šik' od termalnega kompleksa, prav tako pa gre za kopališče, kjer si lahko privoščiš veliko več intime. Osebno bi se raje odločila za oddih v tem kopališču,« razkrije Alice. Kljub slabemu vremenu in dolgi vožnji so uživali. Andy pove, da se je v Moravske Toplice celo malce zaljubil in da se zagotovo še kdaj vrne v slovensko Toskano, vendar poleti, ker pozimi ni kaj veliko početi. Takrat pa bodo s seboj povabili tudi prijatelje, ki kot menijo, morajo spoznati ta slovenski raj.