Diplomatski škandal

Hrvati grozijo z višjim davkom na vikende

Luka Tetičkovič
18. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je moral v Bruslju znova pojasnjevati svoja opozorila v povezavi z arbitražo. Na nacionalni televiziji je namreč posredno grozil, da bi lahko imeli turisti s severa, namenjeni na Hrvaško, težave pri prečkanju Slovenije.

Arsen Perić/M24
Za svoje izjave se je Erjavec moral zagovarjati celo v Bruslju.

»Samo opozoril sem, da če se odločitev arbitraže ne bo spoštovala, ima lahko to zelo negativne učinke. Ker če bodo napetosti na meji, to gotovo ne bo koristno za turistično sezono in gospodarsko sodelovanje,« je povedal na zagovoru v Bruslju.

Profimedia
Hrvaški zunanji minister Stier meni, da Erjavčevi nameni nadlegovati turiste na meji kažejo na njegovo nervoznost.

»Moje opozorilo je šlo samo v tej smeri. Tako da še enkrat ponavljam – reakcija je bila pretirana, kaže pa na eno veliko živčnost,« je še dejal minister in dodal, da ni bilo nobenih čudnih sporočil. Izjava je sicer razburila hrvaške medije, ki so jo označili za »škandalozno in nediplomatsko.« Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier pa je ocenil, da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo »nervozo«.

Povračilni ukrep: dvig davka na vikende

Naši viri s slovenskega veleposlaništva v Zagrebu trdijo, da je izjava že sprožila konkretno načrtovanje povračilnih ukrepov. Izvedeli smo, da bi ob takem slovenskem ukrepu Hrvati povišali davek na nepremičnine, v katerih se ne živi vse leto – tarča ukrepa bi tako bili predvsem slovenski vikendi na hrvaški obali, med drugimi tudi Erjavčev.

Viri z MZZ: To je diplomatski škandal!

Naši sogovorniki z ministrstva za zunanje zadeve, ki se iz strahu pred pregovorno Erjavčevo maščevalnostjo ne upajo javno oglasiti, opozarjajo, da Erjavec s to svojo diletantsko izjavo ni odtujil samo Hrvatov, ampak tudi severnjake, ki želijo našo državo le preiti, kadar potujejo na hrvaško morje. Menijo, da je Erjavec tako zakuhal diplomatski škandal, ki bi lahko pomembno vplival na naše odnose s sosedami.

Erjavec se je opekel z izjavo, da bo kot arbitražno zmago razumel dostop do odprtega morja. Tega imamo že zdaj, predmet arbitraže pa je precej več – koridor do odprtega morja, ki je pod slovensko suverenostjo. 

Erjavec je povrhu izjavil, da bomo iz arbitraže izšli kot zmagovalci, če bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Gre za neprofesionalno in nedejstveno izjavo, ki po navedbah virov škodi našim zunanjim interesom, saj jo lahko Hrvati izkoristijo, češ da ima Slovenija dostop do odprtega morja že zdaj – prek instituta neškodljivega prehoda preko ozemeljskih voda. Erjavec bi moral nasprotno reči, da se prek arbitraže zavzemamo za koridor pod slovensko suverenostjo med slovenskim morjem in mednarodnimi vodami.

Koalicijski partnerji ostali brez besed

Erjavec je z nepremišljenimi izjavami globoko zabredel. Njegovo neprofesionalnost na mestu zunanjega ministra kritizirajo iz vseh smeri.

Glede na to dodatno diletantnost Erjavca pri opravljanju poslov zunanjega ministra smo se obrnili na obe koalicijski partnerici z vprašanjem, ali lahko javnost Erjavca še dojema kot profesionalno primernega za zunanjega ministra.

»Socialni demokrati ne želimo komentirati izjav zunanjega ministra, za nas je pomembno, da arbitražno sodišče v Haagu deluje in bo v skladu z zavezami iz arbitražnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško nepristransko odločilo o meji, odločitev pa bo zavezujoča za obe državi,« so nam odgovorili iz stranke Socialnih demokratov.

»V SMC, glavni koalicijski stranki, podpiramo vlado pri njeni odločitvi, da bo Slovenija spoštovala arbitražno razsodbo in napoved vlade, da se intenzivno pripravlja na njeno implementacijo,« so nam precej bolj diplomatsko, kot lahko to pričakujemo od zunanjega ministra, odgovorili v stranki SMC.