Dogovor s Fidesom

V ptujski bolnišnici že blažijo posledice stavke

M.K./STA
10. 11. 2016, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vodstvo ptujske bolnišnice se je s sindikatom Fides in predstojniki oddelkov dogovorilo o delni omilitvi stavke, da zaradi pomanjkanja kadrov ne bi prišlo do popolnega kolapsa.

STA
V bolnišnici Ptuj je že tretji dan stavke nemogoče organizirati delo znotraj 40 ur.

Kot je ob današnjem sestanku povedal prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin, so se tako odločili, ker se je pokazalo, da ta zavod ne prenese niti enotedenske stavke.

Bobo
Konrad Kuštrin: "Če bi vztrajali, bi morali v dveh tednih verjetno zapreti celo bolnišnico."

"Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je bil kritičen Kuštrin in dodal, da so razmere pokazale, da je na Ptuju že tretji dan stavke nemogoče organizirati delo znotraj 40 ur. Če bi pri tem vztrajali, bi morali začeti v naslednjih dneh zapirati oddelke, v dveh tednih pa verjetno celo bolnišnico, je dodal.

Delali bodo do osem ur več

Fides zato podpira dogovor med direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem in zdravniki, da bodo tam, kjer bi zaradi odsotnosti zdravnikov lahko resno trpelo zdravje ljudi, delali nekaj več. Po njegovih ocenah do osem ur več, nekje morda manj, nekje tudi kakšno uro več. Kot je opozoril, delo na nekaterih oddelkih sloni na treh ljudeh, kar je nevzdržno in potrjuje dejstvo, da so standardi in normativi nujno potrebni, na njihovi osnovo pa bo potrebno izpeljati tudi kadrovanje.

Sicer pa ptujska bolnišnica ni edina z velikimi težavami že po nekaj dneh stavke, saj do njih prihaja še v nekaterih manjših, kakršna je bolnišnica v Brežicah, kjer je zdravnikov še manj kot na Ptuju, pa tudi v takšnih, ki so kadrovske solidno zasedene, kot je Univerzitetni klinični center Maribor, kjer naj bi po Kuštrinovih informacijah izpadlo med 30 in 40 operacij.

V Mariboru nimajo večjih težav

V mariborski bolnišnici takšnih podatkov niso potrdili in so zatrdili, da za zdaj zaradi stavke nimajo večjih težav. Doslej še niso bili primorani odpovedati nobene operacije, tako bo ostalo vsaj še v petek, je za STA povedal v. d. generalnega direktorja UKC Maribor Janez Lavre.

Fides pogajanja s predstavniki vlade, ki so te dni opravili medresorska usklajevanja, nadaljuje danes ob 17. uri, a Kuštrin za zdaj težko karkoli napoveduje, saj ne ve, kaj jim bodo ponudili. O tem, ali bo morda prišlo do zaostritve stavke, se bo glavni stavkovni odbor odločal v petek, v tem primeru pa bodo v skladu z zakonom obravnavali samo najnujnejše primere.

"S 40-urnim delovnikom zdravnikov ustanova lahko zelo hitro kapitulira"

STA
Andrej Možina je zaskrbljen, ker odgovorni tega niso prepoznali in doslej niso želeli slišati njihovi opozoril.

Današnjega sestanka na Ptuju se je udeležil tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, ki je tudi sam povedal, da je prav na primeru te bolnišnice dokazano, da lahko s 40-urnim delovnikom zdravnikov ustanova zelo hitro kapitulira. Zanj je zaskrbljujoče, da odgovorni tega niso prepoznali in doslej niso želeli slišati njihovi opozoril.

"Upam, da bo v pogajanjih sčasoma prevladal zdrav razum in se bo gradilo na argumentih ob zavedanju, da slovensko zdravstvo drsi v nevarne vode. Ministrstvo za zdravje žal doslej še ni pripravilo niti enega sistemskega zakona, kar nas v vseh zdravniških organizacijah najbolj skrbi, zato slovensko zdravstvo v takih razmerah nima perspektive," je dodal Možina, ki v tem pogledu v celoti podpira zahteve zdravnikov.

Vodja sindikata v ptujski bolnišnici Borut Kostanjevec je povedal, da so bili v dogovor prisiljeni, saj želijo v prvi vrsti zagotoviti, da bodo nujni bolniki ne glede na stavko ustrezno preskrbljeni. Zaradi pomanjkanja zdravnikov pa bodo žal po njegovih besedah ostali bolniki, razen mladoletnih in starejših od 65 let, morali nekoliko bolj potrpeti.

Na kirurgiji so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov prisiljeni odpovedati okoli 20 programsko načrtovanih operacij, sicer pa so vsak dan operirali urgentne bolnike. Tudi v naslednjem tednu bodo morali odpovedati vse redne operacije.

Direktor bolnišnice upa, da bodo pogajalci našli pametno in dovolj hitro rešitev, preden se zgodijo kakšne usodne zadeve. Vesel pa je dogovora znotraj njihove hiše, ki kaže na to, da je vseeno v ospredju moralno-etična in strokovna drža ter odgovornost do bolnikov, da izvedejo vse nujno potrebne zdravstvene storitve.