Nepričakovano

Ptujski župan umaknil izpodbojno tožbo

Gabrijel Toplak
17. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Župan si želi takojšnje izboljšanje odnosov, vzpostavitev medsebojnega zaupanja ter korektno in učinkovito sodelovanje.

STA
Župana Mirana Senčarja so avgusta lani zmotili sprejeti sklepi na skupščini delničarjev.

Potem ko se Mestna občina Ptuj kot največja lastnica avgusta lani ni udeležila zasedanja skupščine delničarjev Komunalnega podjetja Ptuj in je na sklepe, ki so jih takrat potrdili na skupščini navzoči delničarji, vložila izpodbojno tožbo, je zdaj prišlo do preobrata.

 Trenjem, ki so tiste dni spremljala dogajanja v ptujski mestni hiši, je sledil tudi odstop nekdanje direktorice mestne uprave Vlaste Stojak. 

Za izboljšanje odnosov

Kdo je zakrivil neudeležbo in s tem sprejetje drugačnih sklepov, kot so bili pričakovani, javnost ni nikoli izvedela. A se je zdaj ptujski župan Miran Senčar odločil za umik tožbe zoper takrat sprejete sklepe tega komunalnega podjetja, ki je v stoodstotni lasti občin, s skoraj 60 odstotki delnic pa je njegova največja lastnica prav mestna občina. »Za umik tožbe smo se odločili na podlagi tehtnega razmisleka. Z željo po čimprejšnjem izboljšanju odnosov, vzpostavitvi medsebojnega zaupanja in korektnega ter učinkovitega sodelovanja med Komunalnim podjetjem Ptuj in vsemi občinami delničarkami,« je bila v imenu župana kratka Barbara Ferčič, višja svetovalka v njegovem kabinetu.

STA
Mestna občina Ptuj je večinska lastnica komunalnega podjetja.

Zunajsodna poravnava

Komunalno podjetje Ptuj, d. d., je v stoodstotni lasti občin, s skoraj 60 odstotki delnic pa je njegova največja lastnica Mestna občina Ptuj. 

Odločitev mestne občina pa pozdravlja tudi direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec. Tovrstno potezo označuje kot pravilno, predvsem v smislu ohranitve dobrih odnosov med občinami, ki so lastnice tega komunalnega podjetja. »Med mestno občino in našim podjetjem je bila sklenjena zunajsodna poravnava, na podlagi katere je mestna občina na pristojno sodišče podala odpoved tožbenemu zahtevku,« je pojasnil Širec.

Proti nekaterim sklepom

Sicer pa je Mestna občina Ptuj v sporočilu za javnost pred skoraj pol leta zapisala, da bo s tožbami izpodbijala nekatere sklepe, ki so bili sprejeti na skupščini delničarjev tega podjetja. Tamkajšnji mestni svetniki so pred skupščino sprejeli sklep o delitvi dobička med delničarje v višini sto tisoč evrov, pri tem bi mestna občina kot največja lastnica prejela 60 tisoč evrov.