Vojno letalstvo

Po pomoti bombardirali begunsko taborišče; več kot sto mrtvih

S.R.
17. 1. 2017, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nigerijsko vojaško letalo je danes po nesreči bombardiralo begunsko taborišče in pri tem ubilo najmanj 52 ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Do napada na begunsko taborišče Rann na severovzhodu Nigerije blizu meje s Kamerunom, kjer so nameščeni ljudje, ki so zbežali pred nasiljem džihadistične skupine Boko Haram, je prišlo danes okoli 9. ure po lokalnem času.

Islamistična teroristična skupina Boko Haram, ki želi vzpostaviti šeriatsko pravo, že leta izvaja napade v Nigeriji, pa tudi v sosednjem Čadu, Nigru in Kamerunu. Od leta 2009 je v nasilju v omenjenih državah umrlo najmanj 20.000 ljudi, s svojih domov pa je zbežalo okoli 2,7 milijona ljudi.

O več kot sto mrtvih je za agencijo AP poročal neimenovan vladni uslužbenec. Vojaški poveljnik general Lucky Irabor je sicer za Reuters dejal, da ne pozna natančnega števila smrtnih žrtev, da pa je bilo v nesrečnem napadu ranjenih veliko civilistov, vključno z osebjem Mednarodnega odbora Rdečega križa in organizacije Zdravniki brez meja. Da na tem območju delujejo, je za The Independent potrdila tiskovna predstavnica organizacije, ki pa ni imela podatkov, ali so bili med žrtvami tudi njihovi posamezniki. Dejala je še, da so njihove ekipe na terenu popoldne poročale o 50 smrtnih žrtvah in 120 ranjenih ter da poskušajo nuditi prvo pomoč in ranjene evakuirati. V incidentu je po poročanju agencije AP umrlo tudi šest uslužbencev Rdečega križa, trinajst pa jih je bilo ranjenih.

General Irabor je dejal, da je povelje za napad skupaj s koordinatami izdal na podlagi informacij, da se na območju zbirajo uporniki skupine Boko Haram, ter da je za trditve o taktični napaki trenutno še prezgodaj.

Vaščani so ob skoraj vsakodnevnem bombardiranju na tem območju že v preteklosti poročali o civilnih žrtvah, vendar je tokrat prvič, da je to priznala tudi vlada.