Aktivni pozimi

4 nasveti za boljše zdravje in dobro počutje

Petra Logar
18. 1. 2017, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Četudi so zunaj nizke temperature, to ne pomeni, da gibanje na svežem zraku odpade. Zimska aktivnost je še toliko bolj pomembna, saj z njo krepite imunski sistem in se uspešno branite pred virusi.

profimedia
Tudi v zimskem času je športna aktivnost nujno potrebna.

Kadar so zunaj temperature pod lediščem, je veliko bolj udobno na kavču pod odejo in s toplim napitkom v roki. Le s težavo se pripravimo do tega, da se športno oblečemo in odidemo na mrzli zrak. Ampak, ravno v zimskem času je to toliko bolj pomembno za naše zdravje in dobro počutje. V dneh, ko okrog nas prežijo razni virusi, si prav s fizično aktivnostjo na prostem krepimo imunski sistem.

Zato se le odpravite na sveži zrak. Primerno obuti in oblečeni, upoštevajte pa še nekaj nasvetov:

Pijte vodo
Četudi niste žejni, vam ni vroče, je pomembno, da pijete. Telo v zimskem času manj pogosto sporoča, da potrebuje tekočino. A jo prav tako. Zato se držite pravila, da popijete vsaj osem kozarcev vode dnevno. Če se odpravljate na daljši trening v naravi, pol ure pred odhodom popijte dva kozarca vode, četudi niste žejni. Enako storite, ko se vrnete domov.

Ogrevanje
Ogrevanje je zelo pomemben začetek treninga, pa naj si bo to hoja, tek, smučanje, drsanje. Dobro se ogrejte, preden se odpravite ven. Mišice so potrebne raztezanja in ogrevanja, v zimskem času so lahko še bolj zakrnele, kroženje krvi je lahko počasnejše. Zato se v zimskih in hladnih dneh ogrevanje za nekaj minut podaljšajte.

Obleka in obutev
Danes je na tržišču več kot dovolj izbire na športnem programu. Izberete lahko zelo kvalitetno in udobno obutev, oblačila, ki ne prepuščajo vetra, vode in mraza. Še vedno pa naj velja pravilo čebulnega oblačenja. Ko se odpravite od doma, vas bo najbrž malce zazeblo, ko se boste ogreli, vam bo vroče. Zato oblecite več plasti tanjših športnih oblačil.

Zaščitite tudi roke in glavo. Rokavice, kapa, podkapa, so obvezni del gibanja v naravi. Zaščitite obraz z dobro kremo proti vetru in mrazu, v žepu pa imejte mazilo za ustnice.

Obrok pred in po aktivnosti
Če se boste odpravili na tek, hitro hojo, smučanje, ali katero koli drugi zimsko aktivnost, je pomembno, da jeste zdravo hrano, ki vam bo dala dovolj energije. Nikoli se na trening ne odpravljajte lačni. Na tak način siromašite svoje telo.

V športnih trgovinah imate na izbiro energijske, proteinske in beljakovinske napitke. Ti so pred napornejšimi treningi skoraj obvezni. Lahko pa si tudi sami pripravite beljakovinski obrok. Ta naj bo vsaj pol ure pred treningom, ne sme biti preveč obilen, vključevati pa mora zdrav izbor živil (skuta,, jogurt, kislo mleko, oreščki, surova zelena zelenjava, kos pustega belega mesa …). Tudi po končanem treningu, ko se oprhate in popijete vodo, je čas za obrok. Tega si pripravite pol ure po pitju vode. Tako bo telo najlažje prebavilo hrano, pred tem pa se primerno hidriralo. Obrok naj bo sestavljen iz zdravih živil. Izberite beljakovine in vlaknine.

Nizke temperature, sneg, veter naj ne bodo izgovor za lenobo. Skoraj vsako vreme je primerno za gibanje na svežem zraku, le dobro se morate pripraviti. Po končanem treningu pa bo ležanje na kavču pod toplo odejo še kako zaslužena nagrada!