Raziskava

Depresija smrtonosnejša od visokega krvnega pritiska

B.K.
17. 1. 2017, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Psihične težave so vzrok za vsak šesti smrtni primer srčne kapi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Depresija je za zdravje nevarna ravno toliko kot visok krvni pritisk ali debelost, kažejo izsledki nove raziskave narejene na Tehnični Univerzi v Münchnu.

Podatki iz 10 let trajajoče študije kažejo, da je depresija vzrok za 15 odstotkov vseh srčnih kapi, kar je malce manj od 21 odstotkov, za katere je odgovorna debelost in več od 8 odstotkov in pol, ki jih povzroči povišan krvni pritisk.

Raziskovalci opozarjajo, da gre za resno problematiko, saj za različnimi oblikami depresije, po uradnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, trpi kar 350 milijonov ljudi po svetu.

»Ni dvomov, da je depresija faktor tveganja za srčno-žilne bolezni,« je dejal vodja raziskave dr. Karl-Heinz Ladwig. »Vprašanje zdaj je, kakšno je razmerje med depresijo in ostalimi faktorji tveganja kot so tobačni dim, visoki nivoji holesterola, debelost in visok krvni pritisk? Kako veliko vlogo igra vsak izmed teh faktorjev?«

Profimedia
Žalost nam sporoča, da smo nekaj/nekoga pomembnega izgubili in nas pripravlja, da se počasi poslovimo.

Ladwigova raziskovalna skupina je analizirala 10-letne podatke 3428 pacientov, starih med 45 in 74 let. Vpliv depresije na srce so primerjali z ostalimi faktorji tveganja: visokim krvnim pritiskom, holesterolom, kajenjem in debelostjo.

V 10-letnem obdobju raziskave je umrlo 557 pacientov, od tega 269 od bolezni srca. Izsledki kažejo, da je depresija bila kriva za 15 odstotkov teh smrti, kajenje in visok krvni pritisk pa za med 8,4 in 21,4 odstotkov.

»Naši podatki kažejo, da ima depresija srednje velik učinek med dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni, ki niso prirojeni,« je še poudaril Ladwig.