Kratkovidnost pri otrocih posledica sodobnega življenjskega sloga

B.K.
16. 1. 2017, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vse več otrok je kratkovidnih, ker ne preživijo dovolj časa v naravi, kažejo raziskave britanskih znanstvenikov.

Shutterstock

Vsako leto je v razvitem svetu več pojava kratkovidnosti pri otrocih. V Veliki Britaniji za kratkovidnostjo trpi 20 odstotkov otrok, v 60. letih prejšnjega stoletja je bilo takšnih le 10 odstotkov.

Zdravniki in znanstveniki trdijo, da je eden izmed glavnih razlogov za porast kratkovidnosti pri otrocih in mladostnikih dejstvo, da ne preživljajo dovolj časa v naravi. Oko namreč potrebuje razgibano krajino ter veliko svetlobe, da ne razvije napak. Dolgotrajno gledanje v ekran ali knjigo, brez sprostitve v naravi, lahko kmalu vpliva na kvaliteto vida.

Izhod v naravo kot preventiva

Medtem ko je pri otrocih in mladostnikih najbolj razširjena napaka očesa kratkovidnost, je pri odraslih posledica istih dejavnikov napaka na leči, ki povzroča zamegljen vid.

A Nicola Logan, raziskovalka iz University College v Londonu, poudarja, da razlog za napake ni le buljenje v knjige in računalniške ekrane. »Resnični razlog je premalo zadrževanja v naravi. Ljudje, ki berejo ali daljši čas gledajo v ekrane, so zavarovani, če preživijo dlje časa zunaj.«