Transplantacija

Na presaditev organov v Sloveniji čaka 181 pacientov

PR
16. 1. 2017, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pacienti najdlje čakajo na ledvice - v povprečju kar 300 dni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trenutno pri nas na presaditev organov čaka 181 pacientov. 58 jih čaka na srce, 94 na ledvico, eden na ledvico in jetra, 28 na jetra, štirje na ledvico in trebušno slinavko ter eden na trebušno slinavko. Pacienti na srce v povprečju čakajo 177 dni, na jetra 77 dni in na ledvico 300 dni.

Zavod za presaditev tkiv Slovenija-transplant in agencija za tržno komuniciranje AV studio zato organizirata kampanjo »Ne čakaj, postani darovalec« za ozaveščanje o pomembnosti darovanja organov in tkiv.

»Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji namreč zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Že peto leto se npr. uvrščamo na prvo mesto na svetu po številu opravljenih presaditev srca na milijon prebivalcev in dosegamo vrhunske rezultate. Vendar pa se soočamo z veliko oviro pri zdravljenju končne odpovedi organov s presaditvijo – s pomanjkanjem organov,« je poudarila direktorica Slovenija-transplanta Danica Avsec.

V Sloveniji je problem sicer dvojen, opozarjajo v AV studiu. Prvič transplantacije omejuje relativno majhno število prebivalcev, poleg tega pa so prebivalci Slovenije podpovprečno opredeljeni za darovanje organov. »Mnogokrat se ljudje za kakšno stvar ne odločimo zgolj zaradi strahu pred neznanim in pomanjkanjem informacij, kar pa v primeru izredno pomembne tematike, kot je darovanje organov in tkiv, ne bi smelo več predstavljati izgovora,« še menijo v AV studiu.