POMOČ

Vaš otrok kašlja in ne more spati?

U.D.
15. 1. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V vlažnem in hladnem delu leta se otroci pogosto borijo s prehladi in drugimi sezonskimi obolenji. Zamašen nos in kašelj sta po navadi najbolj moteča simptoma. Kako mu pomagati? Najbolje na naraven način!

Profimedia
S čiščenjem nosu lahko preprečite sekundarno okužbo preostalih dihal.

Najpogostejši razlog za obisk pri otroškem zdravniku so v tem letnem času okužbe zgornjih dihalnih poti, torej nosu, žrela, sapnika. Te okužbe navadno povzročijo virusi, s katerimi se otroci okužijo prek sluznice oziroma ko se z rokami dotikajo oči in ust. V dnevu ali dveh virusi izzovejo bolečine v žrelu, oteženo požiranje, izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in kašelj, ki je od vsega še najbolj moteč.

Profimedia
Izvleček iz trpotca bo hitro zaščitil sluznico grla in pomagal pri draženju.

Dve vrsti kašlja

Pri suhem, dražečem kašlju otrok veliko pokašljuje, ob tem se ne izloči nič sluzi. Suh kašelj v nekaj dneh običajno preide v mokrega, vlažnega, produktivnega, pri katerem pa otrok izkašljuje gosto sluz. Produktivnega kašlja ne smemo zaustavljati ali zdraviti, ampak za pospešeno izločanje sluzi otroku pomagamo s sirupom, ki redči sluz in olajšuje izkašljevanje.

Kateri sirup 

Najboljše je izbrati sirup z izvlečki eteričnih olj bora, evkalipta in timijana, ki so že stoletja znani po protimikrobnem delovanju in redčenju sluzi. Izvleček trpotca pa zaščiti sluznico grla in tako blaži draženje. Pazite tudi, da sirup ne vsebuje umetnih barvil, arom ali umetnih sladil.

Otrokom, ki še ne znajo pihniti, je pomembno, da zamašen nosek redno čistite s fiziološko raztopino.

Kako še pomagati otroku pri okužbah dihal

Moker kašelj lahko umirjate tako, da otroku nenehno ponujate veliko tekočine, navlažite zrak v prostoru, kjer se največ zadržuje, ali mu pripravite inhalacije z vodno paro. S tem blagodejno vplivate na dihala, vlažen vdihan zrak pa tudi dodatno utekočini nastalo sluz. Otroku dajte čaje iz jegliča, bršljana, timijana, komarčka in sladkega korena. Zdravljenje začnite že ob prvih znakih prehlada in ga nadaljujte, dokler prehlad ne mine.

Pri kroničnem kašlju je treba k zdravniku!

Čeprav kašelj otroke v hladnem delu leta zelo pogosto spremlja, moramo v nekaterih primerih biti bolj pozorni. Blažje oblike sicer res lahko zdravimo sami, a ko kašlja otrok, mlajši od enega leta starosti, je obisk zdravnika nujen. Prav tako strokovnjaki priporočajo, da otroka peljete k zdravniku, če boleha za kakšno obliko kroničnih bolezni pljuč (na primer astma). Samozdravljenje kašlja lahko traja do enega tedna. Če se v tem času stanje ne izboljša ali se celo poslabša, je prav tako potreben obisk zdravnika.