Razjasnimo dileme

Resnica o trzanju, zehanju in vetrovih

pr
15. 1. 2017, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pripravili smo šopek odgovorov na vprašanja, ki jih zaradi zadrege navadno ne postavimo zdravniku. Vseeno pa se z njim posvetujte, če ste še vedno v dilemi ali vas pestijo težave.

Dreamstime
Zehanje ne velja več le za posledico pomanjkanja kisika.

Vrtoglavica
Se vam ob dvigu telesa zvrti? Če ležite, se vašemu srcu ni treba boriti proti gravitaciji, da bi načrpalo kri. Ko pa vstanete, vam v možganih za nekaj trenutkov primanjkuje krvi.

Predvsem ženskam nikoli ne zmanjka vprašanj. Zakaj sem se zredila, ko pa sem uživala v pojedinah le nekaj dni? Zakaj čutim hudo bolečino v prsih, ki spominja na mini srčni infarkt? Včasih nas naše telo kar malce prestraši ali nasmeji, zato smo pripravili šopek odgovorov na vprašanja, ki jih zaradi zadrege navadno ne postavimo zdravniku.

Višek kilogramov

Čez vikend sem pred televizorjem pojedla veliko hrane. V ponedeljek zjutraj je tehtnica pokazala štiri kilograme več. Je to sploh mogoče?

Čez vikend bi morali zaužiti 17 tisoč dodatnih kalorij, da bi se dejansko zredili za štiri kilograme.

Spazem

Veke lahko trzajo zatem, ko zaužijete preveč kofeina ali premalo spite.

Zakaj z očmi, občasno tudi s spodnjo veko, nekontrolirano mežikam?

Ne gre za bolezen, tudi za motnjo ne, pač pa za precej pogost pojav po tem, ko zaužijete preveč kofeina ali premalo spite. Oboje draži živce v očeh in po vsem obrazu. Spazem po navadi mine po nekaj sekundah ali minutah. 

Kruljenje v želodcu

Napenjanje
Napenjajo nas tako plini brez vonja (dušik, ogljik, kisik in metan), kot vodikov sulfid, ki je krivec za smrad. Nekateri od teh plinov so vnetljivi, zato lahko »prdci« zagorijo.

Zakaj mi sredi sestanka glasno kruli v želodcu, čeprav sploh nisem lačna?

Pred sestankom si privoščimo malico, da med delom le ne bi motili drugih, pa nam jo želodec vseeno zagode. Težavo povzročajo mikrospazmi živčnih končičev v tankem črevesu, zaradi česar se organ krči in »kruli«, če samo pomislimo na hrano ali jo vidimo. Je že tako, da so možgani prvi odgovorni člen v prebavi. Med sestankom torej raje ne razmišljajte o čokoladi, pa vam ne bo nerodno. Kako lahko kruljenje na hitrico umirite? S požirkom vode ali z osvežilnim bombonom oziroma žvečilnim gumijem.

Bolečina v prsih

Če lahko govorite in bolečina traja le nekaj trenutkov, ne skrbite. Najverjetneje gre za manjše vnetje mišic med rebri, bodisi zaradi telesne vadbe bodisi zaradi nenavadnih gibov.

Zehanje

Modrice
Nekateri imajo visok prag bolečine, ne vedo, da so se udarili, a koža tam vseeno pomodri. Vse to je normalno. Če opazite modrice na hrbtu ali na trebuhu, pa se le posvetujte z zdravnikom.

Včasih je veljalo, da zehamo, kadar možganom primanjkuje kisika, danes pa velja, da naj bi šlo za prvinsko komunikacijo med ljudmi. Zehanje je nalezljivo pri tistih, ki so sposobni empatije.

Kolcanje

Med sprožilce spadajo stres, prenajedanje, gazirane pijače in kajenje. Po navadi je neškodljivo, dolgotrajno kolcanje pa je lahko znak bolezni (vnetja grla, povečane ščitnice, tumorja …).

Vetrovi 

Intenzivnost vonja vetrov je odvisna od hrane. Vegetarijanci spuščajo vetrove enako pogosto kot mesojedci, vendar njihovi niso tako smrdeči, saj zelenjava vsebuje manj vodikovega sulfida.