Aktivno jutro

Zdrav duh v zdravem telesu: 5 nasvetov za jutranjo vadbo

A.K.
17. 1. 2017, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dejstvo je, da je vadba najbolj učinkovita za naše telo zjutraj, zato je smiselno, da to upoštevamo in poskušamo slediti zdravim smernicam.

Profimedia
Na začetku bo težko, vsak sledeči dan pa vam bo lažje.

Da se naše želje ne bodo končale že pri načrtovanju, vam predlagamo, da nekaj stvari spremenite zato, da boste lažje uresničili svoje cilje. Vsi vemo, da je to lažje reči kot storiti. Ko ste komaj budni in izbirate med vadbo in ležanjem v topli in mehki postelji, je veliko možnosti, da boste le prestavili budilko. Zato smo za vas zbrali nekaj nasvetov športnih trenerjev in nutricionistov, ki vam bodo pomagali pri uresničevanju načrtovanih vadb.

Večer prej jejte pravilno

Hrana, ki jo pojeste večer prej, ima velik vpliv na vaše počutje naslednji dan, ko se odpravljate na vadbo ali v fitnes. »Če ste se ob devetih zvečer basali z ostankom mesne štruce in česnovega kruha, je velika verjetnost, da se boste tako tudi počutili – kot postana mesna štruca,« pravi Noah Neiman, trener bootcampa v New Yorku. Svetuje vam, da si raje privoščite beljakovine, zelenjavo in zdrave maščobe, ki nam dajejo občutek polnosti in ne utrujenosti ter napihnjenosti. Leslie Bonci, ustanoviteljica Active Eating America, ki se ukvarja z nutricionistiko, pa svetuje, da ne jeste vsaj 90 minut pred vadbo. »Tako boste dali dovolj časa želodcu, da prebavi hrano.«

Profimedia
Lažje boste vstali, če boste spali vsaj 7 ur.

V posteljo bolj zgodaj

Lažje boste zjutraj vstali, če boste spali po navodili strokovnjakov, in sicer vsaj 7 do 8 ur. Tako boste tudi vaše telo navadili na »notranjo budilko«, saj bo naspano, spočito in pripravljeno na nove izzive. Najbolj pomembno je, da vsak dan storite enako, zaspite ob isti uri in vstanete ob isti uri, pravi Joe Holder, Nikeov športni trener. Svetuje vam tudi, da skrajšate čas pred spanjem, ki ga preživite na telefonu, računalniku ali pred televizijo.

Poiščite nekaj, česar se boste veselili

Navdušenje in nestrpnost vam bosta pomagala uresničiti vaš načrt. To je lahko že seznam pesmi, ki ste si ga uredili večer pred vadbo. »Vaše telo je prilagodljivi stroj, ki se odzove na dražljaje, ki jih doživi. Če sami sebe motivirate, kar je najmočnejša vrsta motivacije, in vsako jutro pričnete z vadbo, se bo vaše telo prilagodilo in bo postala rutina,« pravi Neiman. Svetovalka za prehrano pa dodaja, da si pred spanjem privoščite hrano, ki vas preskrbi z melatoninom, ki pomaga, da lažje zaspite. Tega lahko na primer najdete v oreščkih in češnjah.

Imejte vadbenega prijatelja

Malo povprašajte naokoli, gotovo imate prijatelja ali prijateljico, ki se tudi poigrava z mislijo, da je treba živeti bolj zdravo. Skupaj naredita načrt in se vzpodbujajta. »Veliko manj možnosti je, da bi odnehali z vadbo, če veste, da vas nekdo čaka in računa na vas,« svetuje strokovnjakinja Liz Barnet.

Profimedia
Če boste vsako jutro pričeli z vadbo, se boste počutili veliko bolje.

Svoje jutro načrtujte vnaprej

Manj kot boste razmišljali o tem, kdaj bo začela zvoniti budilka, bolje bo. »Vnaprej si pripravite oblačila in čevlje za vadbo,« predlaga Kristin McGee, inštruktorica joge in pilatesa. »Pripravite si tudi prigrizek in vse za jutranjo kavo.« Ko boste vstali, bo tako že vse pripravljeno za uspešen začetek dneva.