Podaljšajte življenje

Manj hrane – daljše življenje?

B.K.
18. 1. 2017, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij lahko podaljša človeško življenje, idealno tudi za do 18 let.

Arhiv
Navdušite z obloženo mizo

Raziskovalci ameriškega Nacionalnega inštituta za staranje so po študiji na opicah prepričani, da lahko dieta odraslih, pri katerih dnevno zaužijejo manj kalorij, podaljša življenje. Opozarjajo pa, da ta dieta velja samo za odrasle. Pri otrocih je manjšanje obrokov lahko nevarno za razvoj.

Raziskovalci so analizirali podatke iz dveh študij, izvedenih na 200 opicah. Ugotovili so, da so tiste opice, ki so dnevno dobile 30 odstotkov manj kalorij živele tudi do šest let dlje.

Glede na nižjo življenjsko dobo opic, bi se rezultati pri ljudeh lahko prevedli v 18 let dodatnega življenja. A raziskovalci opozarjajo, da so realni učinki najbrž manjši. »Rezultate teh študij lahko prenesemo na ljudi, vendar moramo informacije vrednotiti v kontekstu mnogih drugih dejanvikov,« je dejala vodja raziskave dr. Julie Mattison.

Da bi lahko zmanjšanje vnosa hrane pri odraslih podaljšalo življenjsko dobo, so sicer pokazale že mnoge študije na miših, a so rezultati na opicah bolj relevantni za ljudi.

A Mattisonova opozarja, da je pri zmanjšanju vnosa hrane potrebno biti pazljiv, predvsem pa počakati na nove raziskave. »Koncept omejevanja vnosa kalorij je še vedno v eksperimentalni fazi, študije o tem so še v teku.«