Gibanje

Razbremenite sklepe in se rešite bolečin

ud
21. 1. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za vsako stvar, ki jo kupimo, dobimo navodila za pravilno uporabo. Žal jih nismo dobili za pravilno rabo telesa. Nihče nam ni povedal, kako pravilno hoditi, sedeti in telovaditi.

Profimedia
Skrbite za svoje telo že danes, saj jutri je lahko že prepozno.

Če pogledamo človeško telo, vidimo, da je večina telesne teže nad kolki. Proti tlom se vsi sklepi in kosti zmanjšujejo in so vse bolj nestabilni. Po kakšni logiki torej lahko pričakujemo, da bodo ob taki konstrukciji sklepi vzdržali težo telesa in vsega, kar dvignemo z rokami? Tako slabi temelji pri stavbi ne bi delovali, zelo hitro bi se podrla. Pri našem telesu pa vseeno delujejo, saj nas rešujejo mišice, s katerimi se razbremenimo teže.

Mišic ne znamo uporabljati

Naše telo je zasnovano tako, da moramo z mišicami nenehno delati in razbremenjevati težo telesa. Če sistem deluje pravilno, se nobena mišica ne poškoduje ali utrudi toliko, da bi potrebovali redne masaže, fizioterapijo ali kakršnokoli pomoč. S pravilnim premikanjem namreč poskrbimo, da se mišice sprostijo in sklepi zdržijo dlje. Naše telo bi ob pravilni rabi moralo zdržati več kot 80 let. A stanje dandanes ni tako rožnato, vsi poznamo 70-letnike ali še mlajše, ki komaj hodijo, medtem ko so drugi pri teh letih še vedno poskočni in mladostni. Kar je zanimivo, saj imamo na začetku vsi enake pogoje. Očitno skozi leta nekaj počnemo narobe.

Mišice, ki so ob hrbtenici, medenici in globoko ob pasu, so naši stabilizatorji, in ne zunanje mišice. Odločajo, ali bo naša struktura uspešno razbremenjena. 

Nič ni večno

Zjutraj pojemo zajtrk, pa smo čez nekaj ur spet lačni. Gremo na stranišče, nekaj ur pozneje nas spet tišči. Zakaj nam ni jasno, da je enako z našimi mišicami in sklepi? Tudi ti ne bodo večno zdržali, in če želimo, da nam služijo do pozne starosti, je treba vsak dan skrbeti za mišice, odgovorne za to, da je naše telo pokončno in stabilno. Ker imamo opravka s strukturo, ki deluje proti nam, je pomembna poravnava in to, da mišice uporabljamo pravilno.