Intenzivni trening

Tako se izognite bolečinam v mišicah

L. P.
20. 1. 2017, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po športni aktivnosti se lahko zgodi, da vas bolijo mišice, lahko pride tudi do vnetja ali poškodbe. Vzamete lahko protibolečinsko tableto, še bolje pa je, da poskušate težavo odpraviti na naraven način.

profimedia
Med treningi ne pozabite na vodo.

Bolečine, vnetja in manjše poškodbe mišic, ki nastanejo po športni aktivnosti lahko poskušate pozdraviti z naravnimi zdravili. Ti so ravno tako uspešni, pa tudi veliko bolj zdravi, saj nimajo nobenih negativnih stranskih učinkov.

Kofein
Strokovnjaki so dokazali, da kodein topi maščobo, prav tako pa odpravlja tudi bolečine v mišicah. Zato svetujejo, da pol ure pred treningom spijete črno kavo, zeleni ali črni čaj.

Mazila, ki vsebujejo mentol
Bolečo in vneto mišico lahko zmasirate tudi z mazilom, ki vsebuje mentol. Pekoč občutek sporoča našim možganom, da je tisti del telesa hladen, zato se še bolj segreva. Pospeši se kroženje krvi, mesto bolečine se segreje in na tak način zdravi.

Podoben učinek ima tudi eterično olje mete. Nekaj kapljic zmešajte v žlici oljčnega olja in večkrat na dan nežno masirajte mišico.

Brusnični in višnjev sok
Brusnice in višnje vsebujejo močne antioksidante, ki zdravijo vnetja in bolečine v mišicah. Kadar trenirate, pijte redno tudi sveži in stoodstotni sok teh dveh sadežev.

Kurkuma
Kurkuma je ena najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje močne antioksidante, kurkumin, ki zelo pozitivno deluje na celo telo. Zdravi in odpravlja vnetja, odpravlja bolečine v mišicah. Kadar trenirate, v svojo prehrano dodajte tudi pol žličke kurkume v prahu. Razporedite jo po obrokih in uživajte redno.

Voda
Tudi voda igra zelo pomembno vlogo pri obnavljanju mišic po športni aktivnosti. Zato je zelo pomembno, da pred in po treningu popijete zadostno količino vode. Pol litra pol ure pred treningom in pol litra po treningu. Če je šport, s katerim se ukvarjate, naporen, morate vodo piti tudi vmes. Mišice potrebujejo tudi elektrolite, dodajajte jih vodi.