Kurkuma

Čudežno rumeno zlato

ud
23. 1. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih nekaj letih je zaslediti ogromno zapisov o tem, kako čudežna je kurkuma. Je to le trenutno ali se za tem skriva več resnice, ki je ne smemo spregledati?

Profimedia
Marsikdo pravi, da si je vsak dan treba privoščiti žličko kurkume.

Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami. Učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa. Čisti tudi kri in prebavila.

Najprej je treba poudariti, da kurkuma spada v skupino najmočnejših antioksidantov na našem planetu. Prav tako je dokazano, da deluje protivnetno in prispeva k redčenju krvi. Je uspešen antibiotik, ki deluje proti številnim bakterijam, poleg tega pa odpravlja zajedavce. Če se radi pregrešite s hrano, kurkuma pomaga trebušni slinavki pri razgradnji ogljikovih hidratov, ki so v rižu, krompirju, testeninah ... Odlična je tudi pri delovanju spomina, posebej za tiste, ki trpijo za alzheimerjevo boleznijo, depresijo, anksioznostjo in apatičnostjo.

Pomembna je količina

Po indijskih izročilih naj bi kurkuma prinašala srečo.

V večjih količinah kurkumo uživamo le ob hrani, ki potrebuje njeno pomoč, saj sicer lahko razdražimo želodec. Vedeti moramo tudi, da je kurkuma gomolj, tako da je lažje prebavljiva, če je termično obdelana. Po ajurvedi se priporoča uživanje 250 miligramov do en gram kurkuminega prahu na dan, saj samo en gram vsebuje toliko antioksidantov, kolikor jih dobimo, če pojemo 100 gramov surove rdeče pese. Pripravite si kurkumin čaj, saj ta blagodejno vpliva na želodec, sploh v kombinaciji z rooibosom, in je primeren ob vsakem času.

Profimedia
Tako imenovano zlato mleko iz kurkume ima kar 150 pozitivnih učinkov na zdravje.

Recept za zdravje

Naredite kurkumino mleko z okusom vanilje ali ingverja. Potrebujete eno čajno žličko mlete kurkume, ki jo umešate v 250 mililitrov vročega mleka. Po želji lahko za boljši okus dodate vaniljo ali ingver. Mleko po potrebi sladkajte.