Trije kandidati

Kdo bo novi direktor RTV Slovenija?

G.G./STA
23. 1. 2017, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji volil novega generalnega direktorja. Izbiral bo med Markom Fillijem, Urošem Grilcem in Igorjem Rozmanom.

STA
Razpis za generalnega direktorja se je zaključil z zadnjim dnem starega leta.

Plačniki električne energije bomo popoldne izvedeli, kdo je novi šef "nacionalke". Pred tednom dni se je programski svet za zaprtimi vrati seznanil z rezultati razpisa. Izkazalo se je, da pogoje za direktorsko mesto izpolnjujejo zdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister, zdaj vodja urada za mladino ljubljanske mestne občine Uroš Grilc in Igor Rozman, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija, zdaj pa dela v planski službi televizije.

Vizije kandidatov

Kandidati so morali priložiti program vodenja zavoda z vizijo razvoja. Filli je med glavne cilje štiriletnega mandata uvrstil povečanje ugleda RTVS in zadovoljstva občinstva, oblikovanje aktivnega sistema razvoja kadrov, spodbujanje multimedijske integracije produkcije vsebin in optimizacijo porabe sredstev v korist programov.

Bobo
Marko Filli

Grilčeva vizija vodenja RTVS prinaša spremembe tako v organizaciji zavoda kot v načrtovanju programov - spremembe, ki v ospredje postavljajo kakovost programa nacionalnega medija, krepitev preiskovalnega novinarstva ter izvirne produkcije igranega in dokumentarnega programa. Po njegovem mnenju mora našteto postati prepoznavni ponos nacionalne medijske hiše.

Bobo
Uroš Grilc

Rozmanov program pa temelji na vzpostavitvi sodobne organizacije javnega medijskega servisa, krepitvi ustvarjalnosti, delegiranju nalog in odgovornosti ter uvajanju projektnega vodenja. Zdajšnja organizacijska struktura RTVS po njegovem mnenju ne sledi več sodobnim medijskim trendom. Zavzel se je tudi za združitev radia, televizije in portala MMC v enoten programski oddelek.

Afera pri izbiri šefa nacionalke

Ob tem bralca spomnimo na zaplet ob prejšnji izbiri vodilnega v največji medijski hiši v državi. V postopku imenovanja generalnega direktorja aprila 2014 se je po glasovanju, v katerem je največ glasov dobila kandidatka Nataša Pirc Musar, izkazalo, da eden od članov programskega sveta že ob imenovanju v omenjeni svet in na dan glasovanja ni izpolnjeval zakonskih pogojev za članstvo. Programski svet je nato ponovil glasovanje in v obnovljenem postopku septembra lani imenoval Fillija za generalnega direktorja.

Višje delovno in socialno sodišče je lani za generalno direktorico potrdilo Pirc Musarjevo, vrhovno sodišče pa je zavrnilo zahtevek RTVS za revizijo. Pirc Musarjeva zato trdi, da je formalno še vedno generalna direktorica RTVS, funkcije pa zaradi začetka kariere v odvetništvu (med drugim je tudi pravna zastopnica Melanie Trump) ni bila več pripravljena prevzeti, se je pa pripravljena z vodstvom dogovoriti glede odškodnine.