Domača lekarna

Domače mazilo in koristni sirupi

zf
27. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prehladna obolenja in razne viroze, pri katerih se nam maši nos, kašljamo in imamo vneto grlo, so zdaj pogosta zdravstvena težava. Spremljajo jih oteženo dihanje in požiranje ter pekoč občutek v prsih.

Profimedia
Vonj in okus črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin je tik pod črno povrhnjico.

Če ne nastopi vročina, vam svetujemo, da si pomagate s preprostimi, doma narejenimi zdravili in se tako pozdravite na naraven način. Preverite recepte, s katerimi boste odpravili marsikatero nadlogo.

Mazilo za lažje dihanje in izkašljevanje

Iz medu si lahko pripravimo tudi naravni sirup, ki olajša izkašljevanje. Vse, kar potrebujemo, sta med in sok limone ali jabolčni kis. Sirup ravno tako počasi ližemo. 

Primerno je za čiščenje zamašenih sinusov in olajšuje izkašljevanje.

Potrebujete 30 kapljic eteričnega olja poprove mete in evkalipta, 10 kapljic olja vitamina E, dve žlici čebeljega voska in dve žlici kokosovega olja.

Manjšo kozico pristavite na štedilnik, dodajte kokosovo olje in čebelji vosek ter na majhnem ognju počasi raztopite. Ko se raztopi, odstranite z ognja in malce ohladite, nato dodajte eterična olja in vitamin E ter premešajte. Shranite v zaprti embalaži.

Za pripravo odličnega čaja za kašelj potrebujete 4 sveže liste žajblja ali 1 žličko suhega žajblja in vrelo vodo. Žajbljeve liste namakajte 20 minut, precedite in popijte vroče ali hladno.

Sirup proti kašlju iz črne redkve in medu

Črna redkev čisti dihala, učinkovita je tudi proti obolenjem žolča in jeter, čisti zamaščena jetra ter pomaga pri vnetju ledvic in mehurja.

Za odpravo kašlja svetujemo, da pri vrhu črno redkev izdolbete toliko, da lahko vanjo daste dve žlici medu. Pokrijte in postavite na stran za vsaj 24 ur. Nato uživajte po žličkah na tri ure.

Sirup za lažje izkašljevanje iz smrekovih vršičkov

Za inhalacijo potrebujete 3 litre vrele vode, 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje; vdihavajte globoko in počasi, a največ 15 minut. 

Sirup pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, spodbuja prekrvitev sluznice dihalnih poti ter jo krepi, obnavlja in varuje.

Sirup se pripravlja spomladi, zato tale recept shranite. Potrebujete mlade smrekove vršičke, kilogram sladkorja in kozarec za vlaganje. V kozarec izmenično polagamo plast sladkorja in plast vršičkov vse do vrha. Zaključimo s sladkorjem. Kozarec nato postavimo na sonce in pustimo, da se sladkor raztopi. Večkrat premešamo, da se sladkor ne sprime v kepe. Ko je postopek končan, precedimo in shranimo v temnih steklenicah na hladnem. Otrok lahko sirup uživa trikrat na dan po eno žlico, odrasli po dve na dan.