Dr. Lu Li svetuje

Otrdelost vratu

Dr. Lu Li
4. 6. 2016, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Težave z vratom so danes vse pogostejše, saj vedno več časa preživimo sede. Tudi naša bralka opaža, da je njen vrat vse pogosteje otrdel, vendar ji zdravniški pregledi niso prinesli odgovora, kaj je narobe. Na srečo ima dr. Lu Li zanjo ne le pojasnilo, temveč tudi nekaj predlogov za izboljšanje stanja.

svet24
Ventuze so sicer podporna terapija pri akupunkturi, vendar za tiste, ki se bojijo iglic, tudi dovolj učinkovite.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 38 let. Imam težave z vratom. Zdravniški pregledi ne pokažejo nobenih večjih sprememb na vretencih, jaz pa opažam čedalje večjo otrdelost vratu.
Občasno me boli tudi okoli lopatic, predvsem pod njimi. Res je, da ne telovadim redno, čeprav sem bila v preteklosti redno športno dejavna. Drugih težav nimam, le menstruacije so zelo boleče, sicer redne, vendar opažam čedalje šibkejše krvavitve.

Poleg tega sem opazila, da imam velikokrat izsušena usta in občutek zamegljenega vida. Rada bi poskusila z akupunkturo, vendar me je malo strah iglic. Kaj priporočate?

Nika

Odgovor:

Ga. Nika, lepo pozdravljeni!

Kadar zahodni medicinski testi ne kažejo sprememb, je to dober znak, saj to pomeni, da v telesu še ni prišlo do bolezenskega stanja, temveč gre zgolj za porušeno ravnovesje znotraj fizioloških funkcij organov. Tako lahko za to, da se stanje popravi, veliko naredite že sami, s preprostimi metodami ter tudi s terapijami, kot je akupunktura in podobno.

Vaša osnovna težava je pomanjkanje življenjske energije či ter krvi, zato je vaše telo preobčutljivo na patogeni dejavnik – hlad in vlago. Kadar telesu primanjkuje energije, se zmanjša tudi cirkulacija telesnih tekočin, zaradi česar se telo težko ubrani škodljivih vplivov iz okolice. Predstavljajte si vojaka brez ustrezne opreme in ščita, ki brani telo. Hkrati je še lačen, žejen in utrujen. Trudi se po najboljših močeh, vendar vseeno ne more nuditi ustrezne zaščite. Temu v kitajski medicini pravimo obrambni či. Ta je pri vas šibak.
Ko hlad in vlaga prodreta v telo, energiji či onemogočita normalen pretok, zato se naselita v vaša šibka območja in stagnirata. Kjer je prebitek, tam se izrazi bolečina. Vratni predel je na splošno bolj občutljiv, ker veliko sedimo za računalnikom ali v drugih prisilnih držah. Če se redno ne gibamo ali izvajamo ustreznih razteznih vaj, bomo prej ali slej začutili otrdelost vratu, slabšo gibljivost in bolečine.

profimedia
Čaj iz koromača pijte toplega, lahko mu dodate žličko medu.

Predel pod desno lopatico je povezan tudi z delovanjem žolčnika, vendar menim, da gre pri vas bolj za nepretočnost meridijanov, kanalov. Jetra in žolčnik v paru nadzorujeta pretok energije či in drugih tekočin, pa tudi vplivata na živčni sistem. Vaša zakrčena jetra tako nimajo dobrega nadzora, skladiščijo tudi premalo krvi, zato so menstruacije boleče in šibke.

Priporočam vam, da nekajkrat na teden pijete čaj iz koromača, tako da gomolj narežete na koščke in ga prevrete za pet minut. Pijte toplega, lahko dodate tudi žličko medu. Prav tako vam bosta zelo pomagala astragalus in zelišče fangfeng, ki se prevaja kot »zaščitnik pred vetrom«. Ima namreč moč, da naseljeni veter, hlad in vlago izžene iz telesa. Lahko ga pijete tudi skupaj z astragalusom. Prav tako je ustrezna zeliščna formula peach (taohong siwu).

Uživajte več kardamoma, ki blagodejno vpliva na želodec in vranico, krepi celostno energijo telesa ter je dober za imunsko odpornost. Vranici dobro dene tudi čičerika, pa ingverjev čaj v dopoldanskem času, cimet.
Vsak dan si s pritiski stimulirajte točki GV16 (fengfu) in SJ15 (meridijan trojni grelec, tudi TH15) na ramenih. Ta še posebej sprošča zakrčenost mišic vratu in ramenskega obroča. Izvajajte tudi moksibustijo, ogrevanje točk med popkom in sramno kostjo, deset minut na dan. Lahko izvajate cikluse, najbolje pet dni pred menstruacijo in pet dni po menstruaciji ter v času ovulacije. Preostale dni naredite premor.

Svetujem vam nekaj terapij akupunkture v kombinaciji z ventuzami, vakuumskimi kozarci, ki so podporna terapija akupunkturi.

Sicer pa premislite tudi glede akupunkture. Vbod iglic se seveda občuti, na mestih, kjer je večji zastoj, še malo bolj, vendar po nekaj minutah, ko se telo sprosti, iglic skorajda ne občutite več. V večini primerov že po prvi terapiji občutite večjo sproščenost, več energije in splošno boljše počutje. Opogumite se in nas obiščite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!