Zdravilne rastline

Gabez: celitelj kosti

Metka McCully Žigon/Zarja
3. 6. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gabez je že stoletja znana zdravilna rastlina.

google

Rimljani so mu rekli conferva, kar pomeni združiti, saj je najbolj znano ljudsko sredstvo za zdravljenje zlomov. V slovenščini mu nekateri rečejo kar kostni celivec. Blagodejno učinkuje tudi na obnavljanje in vlaženje kože, zato je v zadnjem času vse bolj priljubljen tudi v naravni kozmetiki.

PREHRANA

Gabeza ne uporabljamo v prehrani. V starih zdravilnih in kuharskih knjigah sicer najdemo recepture za njegovo uživanje, vendar novejša znanstvena spoznanja to odsvetujejo. Vsebuje namreč pirolizidinske alkaloide, ki škodujejo jetrom. Največ jih je v korenini, desetkrat manj v nadzemnih delih, zanemarljivo malo v cvetovih. Torej si v zmernih količinah lahko okrasite solato ali namaze z lepimi gabezovimi cvetovi, vsakršno drugo zaužitje pa je odsvetovano. To čudovito zdravilno rastlino uporabljajte le zunanje.

ZDRAVILO

Gabez je izredno stara in cenjena zdravilna rastlina. Nekatere stare zdravilne knjige ga priporočajo tudi za notranje zdravljenje in polaganje na odprte rane, najnovejša spoznanja torej to uporabo strogo odsvetujejo, pritrjujejo pa zdravilnim sposobnostim in moči gabeza pri celjenju kosti, obnavljanju vezivnih tkiv. Gabez spodbuja regeneracijo in rast kostnega tkiva, blaži bolečine, spodbuja prekrvitev in pomaga pri celjenju ran oziroma odpravi brazgotin. Vendar, poudarjam, je le za zunanjo uporabo in ne odprte rane!

Uporablja se tudi pri zvinih, nategnjenih mišicah, oteklinah in revmi. Zaradi vsebnosti taninov pomaga pri okužbah kože, vnetjih, srbežu, zdravi akne, izpuščaje in celo glivična obolenja. Za zdravljenje lahko uporabimo kar zmečkano svežo rastlino, ki jo položimo na prizadet predel, ali pa pripravimo gabezovo tinkturo, olje. Najbolj znano je gabezovo mazilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni domači lekarni.

Tinktura iz gabezovih korenin

Uporabljamo jo na zaprtih ranah (ko se že naredi krasta), ker pospešuje celjenje in obnovo kože. Zelo učinkovita je za preprečevanje brazgotin, tudi po operacijah. Gabezove korenine izkopljemo jeseni ali zgodaj spomladni pred cvetenjem.

Sestavine:

1 skodelica dobro opranih in narezanih gabezovih korenin
2 skodelici domačega žganja

Postopek:

Svežo korenino operemo in na drobno sesekljamo, damo v kozarec za vlaganje in prelijemo z žganjem. Pustimo namakati tri tedne, nato precedimo.

Gabezovo olje (macerat)

V olje lahko namočimo korenine ali nadzemne dele, ki jih prej malce posušimo in narežemo. Sama najraje uporabljam olivno olje, vendar je dobro tudi kakšno drugo kakovostno hladno stisnjeno olje (mandljevo, sončnično ...). Rastlinske dele damo v kozarec za vlaganje in jih prelijemo z oljem. Pustimo namakati štiri tedne, nato precedimo. Uporabljamo lahko samo ali pa iz njega naredimo gabezovo mazilo.

Gabezovo mazilo

Tradicionalno ga pripravljajo s svinjsko mastjo, meni pa je ljubša priprava iz gabezovega macerata (gornji recept). Uporabljamo pri zvinih, nategnjenih mišicah, bolečinah v sklepih, tilniku. Zelo učinkovito je, če se z njim mažemo ob zlomih, ko odstranijo mavec. Znano je, da se pri starejših in tudi pri diabetičnih bolnikih zlomi in podobne poškodbe počasneje zdravijo. V teh primerih je gabezovo mazilo odlična pomoč. Uporabimo ga lahko tudi kot kremo za roke, saj vlaži kožo in spodbuja rast novih celic.

Sestavine:

100 ml gabezovega macerata
9 g čebeljega voska
1 žlička rastlinskega glicerina
po želji še eterična olja, 6 kapljic (sivka, rožmarin ali brin)

Postopek:

Naredimo gabezov macerat po gornjem receptu. Čebelji vosek nastrgamo in odtehtamo, dodamo potrebno količino gabezovega olja in v vodni kopeli segrejemo, da se vosek stopi. Odstavimo, primešamo glicerin ter eterična olja in nalijemo v sterilne lončke. Počakamo, da se strdi.

Gabezove obloge

Te so izvrstne za hitre intervencije ob zlomih, zvinih, izpahih. Omilijo tudi bolečino. Uporabimo lahko sveže liste, ki jih zmečkamo in položimo na prizadeta mesta ter pričvrstimo s povojem. Po nekaterih recepturah priporočajo tople obkladke, ki jih naredimo tako, da liste prelijemo z vrelo vodo in uporabimo še tople. Lahko pa jih zmiksamo v kašo in primešamo še kakšno žlico gline.

KOZMETIKA

Zaradi vsebnosti alantoina je gabez zelo uporaben v kozmetiki. Alantoin kožo vlaži, mehča in spodbuja obnovo tkiv. V redkokateri rastlini ga je naravno toliko kot prav v gabezu, in to v korenini, še več pa v listih. V sodobnih kozmetičnih izdelkih uporabljajo sintetično proizveden alantoin, sama pa seveda prisegam na naravnega in zato rada uporabljam gabezove liste. Iz njih delam svoje kozmetične zvarke. Gabezove izvlečke lahko dam v kreme za sončenje, tonike, ti so še posebno učinkoviti pri aknasti koži. Gabez se prilagodi temu, kar potrebuje posamezna koža. Blagodejen je za mastno kožo in tudi za suho. Uporabite ga v losjonih in kremah za roke.

Pršilo z gabezom

S tem pršilom se pršimo med sončenjem, če nam je vroče ali pa tudi po sončenju. Aloja vera kožo vlaži, hladi in neguje. Alantoin iz gabeza pa »popravlja« morebitne poškodbe kože. Še posebej veliko ga vsebujejo listi.

Sestavine:

100 ml gabezovega čaja
1 velika žlica gela aloje vere
3 kapljice eteričnega olja sivke
2 kapljici eteričnega olja rožmarina

Postopek:

Naberemo nekaj lepih gabezovih listov, jih operemo in na drobno nasekljamo ter prelijemo z vrelo vodo. Pustimo, da se vse skupaj ohladi, precedimo in odmerimo približno 1 dl. Dodamo gel aloje vere in eterično olje. Dobro pretresemo. Nalijemo v razpršilko. Uporabimo lahko tudi kot tonik za obraz, pred nanosom kreme.

Obstojnost:

Ker kupljen gel aloje vere že vsebuje konzervans, dodaten ni potreben. Pršilo je obstojno vsaj en mesec.

GOSPODINJSTVO

Gabezove liste lahko uporabimo kot naravno barvilo za volno ali drugo blago. Da zelo lepo zlato rumeno barvo.

VETERINA

Od nekdaj uporabljajo gabez tudi za domače živali. Tudi pri njih priporočajo zunanjo uporabo, in sicer pri zvinih, zlomih, odrgninah ...

VRT

Gabeza je veliko vrst in sort. Ker je zelo trpežna rastlina, ki najraje uspeva v polsenci ter ima lepe cvetove, ga pogosto sadimo na okrasne vrtove. Vzgojene so številne še posebno lepe okrasne sorte. Čudovito se obnesejo v družbi host in kresnic.
Gabez razvije izredno veliko listno maso, ki je bogata z dušikom in minerali, zato jih lahko s pridom uporabimo za zastirko na vrtu.
Znano pa je tudi gabezovo gnojilo. Še posebno ga priporočajo za listno gnojenje krompirja in paradižnikov.

Gabezovo gnojilo

Sestavine:

vedro gabezovih nadzemnih delov
približno 10 litrov vode oziroma toliko, da so listi prekriti z njo

Postopek:

Gabezove liste in stebla na grobo narežemo in jih damo v ustrezno posodo (lahko je plastična), prelijemo z vodo in pustimo približno štiri tedne, da zavre in prevre (podobno delamo prevrelko iz kopriv). Pokrijemo s pokrovom in vsak dan premešamo. Gnojilo lahko začnemo uporabljati, ko pri mešanju nehajo izhajati mehurčki. Takrat pripravek precedimo. Obvezno ga pred uporabo razredčimo z vodo v razmerju 1 : 10 (1 del prevrelke, 10 delov vode). 

OPOZORILO

Gabez uporabljamo le zunanje, ker sicer škodi jetrom. Vse gabezove pripravke uporabljamo le omejen čas (nekaj tednov), nato za nekaj mesecev prekinemo. Nosečnice in doječe matere pa naj gabeza ne uporabljajo v nobeni obliki.