Čistilne akcije

Moja reka

M. L.
2. 6. 2016, 22.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V okviru projekta Moja reka si so se pri čiščenju brežin potokov, rek in jezer med 28 prijavljenimi organizacijami najbolj izkazali Mestna občina Murska Sobota, Zveza tabornikov občine Kranj in Ribiška družina Bistrica Domžale.

mojareka.si
V akcijah je skupno sodelovalo več kot 10.000 ljudi, ki so očistili več kot 150 kilometrov brežin rek, potokov in jezer.

Organizatorji čistilnih akcij v vodnih okoljih, ki so se uvrstili med 13 finalistov projekta, so letos po vsej Sloveniji združili več kot 10.000 ljudi, ki so očistili več kot 150 kilometrov brežin rek, potokov in jezer. Prvo mesto si je pričistila Mestna občina Murska Sobota. Letos so posebno pozornost namenili čiščenju reke Mure in njenih pritokov. Drugo mesto je osvojila Zveza tabornikov občine Kranj, ki je že 15. leto organizirala čistilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran. Na tretje mesto pa se je uvrstila Ribiška družina Bistrica Domžale. Čistili so na območjih Kamniške Bistrice, ribnikov Florida, Črnelo in Gradiško jezero, Pšate, reke Reke in gojitvenega območja Vašca, Nevljice in Drtijščice.

Mitja Bricelj, predsednik Mednarodne komisije za Savski bazen: "Sodelovanje lokalnih skupnosti ob potokih in rekah, ki jih povezujejo, je najbolj učinkovita pot za izboljšanje stanja vodnega okolja." 

POVEZOVANJE AKCIJ

Namen projekta Moja reka si je prav povezovanje čistilnih akcij, ki predvsem v spomladanskem času potekajo po vsej državi, in jim dati močnejši glas pri njihovem delu. Projekt poteka vse leto, ob dnevu reke Save, ki smo ga zaznamovali včeraj, pa najboljši organizatorji prejmejo tudi denarne nagrade, vsi organizatorji pa priznanja za prispevek k čistejšim rekam.