Novi kulturni ataše

Grozil Cerarju, zato dobil novo službo

Luka Tetičkovič
2. 6. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kulturni ataše v Berlinu je tudi uradno postal Gregor Jagodič, ki je možnost svojega vzpona na to funkcijo pol leta zanikal. Izbran je bil brez javnega razpisa, pred tem pa se je pospešeno učil nemščine.

Arhiv Svet24
Miro Cerar in Gregor Jagodič

Nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi rektorata Univerze v Ljubljani, ki je pozneje postal piarovec Stranke modernega centra, gre na tuje. Gregor Jagodič bo kmalu prevzel posle slovenskega kulturnega atašeja v Berlinu.

 Jagodičev molk naj bi SMC kupila tako, da so mu ustvarili delovno mesto v Berlinu.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in ministrstvo za kulturo (MK) sta namreč sporočili, da se s 1. junijem v Berlinu odpira Slovenski kulturni center (SKC), ki so mu do konca leta 2016 namenili 85 tisoč evrov za zagon in delovanje. Zagonske stroške in stroške programskega delovanja bo krilo MK, Jagodičevo plačo in obratovalne stroške centra pa MZZ.

Stroškovnik je sicer precej bolj okrnjen od predvidenega, sprva so za ustanovitev in delovanje centra načrtovali 215.000 evrov v letu 2016 in 207.000 evrov v letu 2017.

Že drugi kulturni center na nemško govorečem območju

Pri tem je vsaj malce nenavadno, da so se odločili odpreti že drugi kulturni center na nemško govorečem območju. Prvi namreč že deluje na Dunaju. »Razlogov je več, prvi pa je nesporno ta, da je Berlin trenutno za naše umetnike prva izbira pri mednarodni uveljavitvi,« sta nam v skupnem dopisu sporočili MZZ in MK.

»Berlin je trenutno idealna kombinacija globalne izpostavljenosti, stroškovne dostopnosti in trendovske pozicioniranosti, saj se njegova globalna cena še vedno vzpenja – za razliko, denimo, od Pariza, kjer že vsaj od sredine dvajsetega stoletja zahaja,« so odgovorili na naše pomisleke, zakaj ne bi teh sredstev raje investirali v kulturno predstavništvo Slovenije v francosko govorečem območju.

STA
Jagodič je bil nekoč Cerarjeva senca. Zdaj ga pošiljajo v Berlin.

Vodjo centra izbrali brez razpisa

Nekdanjo Cerarjevo »senco«, kot se je Jagodiča poimenovalo, ker je Cerarja pred volitvami spremljal na vsakem koraku, so za kulturnega atašeja izbrali kar brez javnega razpisa. Vlada je 3. marca sprejela sklep ustanovitve SKC in v njem MZZ in MK dala nalogo, naj s posebnim dogovorom imenujeta njegovo vodjo. To sta ministrstvi storili in »na predlog MK na to mesto izbrali dosedanjega uslužbenca MK, mag. Gregorja Jagodiča, ki je na MZZ že uspešno opravil vse priprave za to mesto in s 1. junijem 2016 začenja delo na Veleposlaništvu RS v Berlinu«, so nam sporočili z obeh ministrstev.

Jagodič je na poizvedovanja medijev vse od decembra dalje trdil, da nima informacij o svoji prihodnji službi. A očitno se je zanjo pospešeno pripravljal. MZZ je namreč v vmesnem obdobju predložil potrdilo Goethejevega inštituta o opravljenem preizkusu znanj nemščine na višjem nivoju. To je bilo izdano 6. maja. Jagodič pa se je nato usposabljal še po programu sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi.

Rezali so ga iz stranke SMC

Kmalu po zadnjih parlamentarnih volitvah naj bi Jagodiča skupaj z Bojanom Dobovškom in Petrom Jamnikarjem rezali iz notranjih krogov stranke SMC. Druga dva sta stranko kmalu zapustila, Jagodič pa naj bi se nekaj časa zadovoljil z mestom svetovalca za kulturo v kabinetu predsednika vlade.

Po naših informacijah pa naj bi Cerarju začel groziti, da bo spustil volka v ogrado in javnosti razkril okoliščine nastanka SMC in financerje, ki so ji omogočili izvolitev in jo nato tudi prevzeli.

Prav to je domnevno razlog, da so Jagodičev molk kupili tako, da so ga sprva premestili v službo za mednarodno sodelovanje ministrstva za kulturo, zdaj pa ga poslali v tujino,kjer ne bo mogel škodovati interesom stranke. Zadevo smo seveda preverjali tudi pri Jagodiču, vendar je naš telefon zvonil v prazno.