Izbira direktorja

Iskanje prvega moža

Gabrijel Toplak
2. 6. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poklicni gasilci drugega največjega mesta v državi so vse bolj odločeni, da bodo stavkali, če ustanoviteljica zavoda sedanjemu v. d. direktorja ne podeli polnih pooblastil.

Mediaspeed
Aleš Ciringer in mariborski župan Andrej Fištravec se slišita po telefonu ob vsaki večji intervenciji.

Mariborski gasilci imajo dovolj zavlačevanja pri izbiri direktorja Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje (JZZPR), zato so, kot smo pisali, napovedali stavko. Za Svet24 je spregovoril tisti, ki je »krivec« za nesporazum med gasilci in Mestno občino Maribor (MOM); Alešu Ciringerju vedejevstvo poteče 11. junija.

O podrobnostih stavke naj bi stavkovni odbor poklicnih gasilcev javnost seznanil že čez nekaj dni.

TOKRAT POVSEM ENOTNI

»Vsako imenovanje direktorja javnega zavoda ima predpisan postopek izbire v občinskem odloku. Treba je upoštevati vse zakonske roke in takšen izbor tudi dolgo traja. V preteklosti smo imeli s sindikati velikokrat različna stališča, a tokrat smo povsem enotni. In naj povem, če ne bi imel podpore v lastni hiši, se tudi ne bi odločil za kandidaturo. Poklicni gasilci so specifično področje, ki ga po mojem prepričanju pozna le malo ljudi. Osebno mi takšna podpora veliko pomeni, saj verjetno odraža tudi moje preteklo delo v gasilski enoti,« razlaga Ciringer, po izobrazbi magister, ki je doslej vselej dobro sodeloval z vsemi župani in drugimi sodelavci na MOM. Glede na naložene funkcije še vedno verjame, da je imel zaupanje vanj tudi aktualni župan. »Ob vsaki večji občinski intervenciji sva na telefonski zvezi, kjer mu poročam o aktivnostih reševalnih služb ob nesreči, in ob vsaki zahtevi po njegovi pomoči sem bil deležen njegovega udejstvovanja,« je dejal Ciringer.

Aleš Ciringer, v. d. direktorja: »Če ne bi imel podpore v lastni hiši, se tudi ne bi odločil za kandidaturo za direktorja.«

ZAČEL KOT OPERATIVEC

Sogovornik ima več kot dvajset let delovnih izkušenj v sistemu zaščite in reševanja v MOM. »Na začetku svoje zaposlitvene poti sem deloval kot operativec na različnih intervencijah, ki so se zgodile na območju občine. Najprej kot prostovoljni in pozneje tudi kot poklicni gasilec. V karieri slednjega so mi bile zaupane najodgovornejše funkcije v JZZPR, ki deluje v občinskem sistemu zaščite in reševanja,« pravi Ciringer, ki ima v opisu izkušenj kot kandidat za direktorja še napisano: »V Poklicni gasilski enoti Maribor je uspešno napredoval iz gasilca tehničnega reševalca v vodjo gasilskega oddelka, kasneje v namestnika vodje gasilske izmene, vodjo gasilske izmene, bil pa je dva mandata poveljnik poklicne gasilske enote Maribor. Dva mandata je bil član Sveta JZZPR Maribor, trenutno pa opravlja dela in naloge vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda. Pogodba se mu izteče meseca junija.« Ciringer je po sklepu mariborskega župana že drugi mandat poveljnik tamkajšnje javne gasilske službe, kjer skrbi za enotno delovanje vseh gasilcev (poklicnih in prostovoljnih). Dela tudi kot poveljnik mariborske civilne zaščite, kjer skrbi za učinkovito medsebojno delovanje preostalih občinskih javnih podjetij, ko izredne razmere to zahtevajo.

Sicer pa je v Ciringerjevem programu razvoja osnovna naloga operativnega dela JZZPR opravljanje preventivnih nalog varstva pred požarom, nalog zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob naravnih in drugih nesrečah. Zavzemal se bo za enotno in učinkovito gasilsko javno službo, izboljšano gasilsko operativo, strokovno usposobljenost zaposlenih ter za delovanje in razvoj zavoda.