Delavska hranilnica

Udarec za sindikaliste: nič ne bo z dividendami

T.L.
1. 6. 2016, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Članom nadzornega sveta višje nagrade, delničarjem pa - nič?

STA
Semolič Štrukelj

Delavska hranilnica letos prvič po letu 2008 ne bo izplačala dividend. Vsak tako bo uprava predlagala delničarjem na junijski skupščini, poroča portal Siol.net.

"Na suhem" bodo tako ostali slovenski sindikati, za katere lastništvo v hranilnici predstavlja pomemben del premoženja, prilivi od dividend pa polnijo njihovo blagajno. Tudi komitenti banke in druge fizične osebe, ki so jih v Delavski hranilnici še nedavno prepričevali v nakupe novih delnic z obljubami o visokih dividendah, nad predlogom (najverjetneje) ne bodo navdušeni. 

Delavska hranilnica v zadnjih letih raste, lani so tako povečali bilančno vsoto za kar 36 odstotkov na 911 milijonov evrov. Posledično imajo vse več potreb po dodatnem kapitalu, s katerim bi jamčili za nepredvidene izgube pri poslovanju, zaradi česar se vedno pogosteje odločajo za zbiranje svežih sredstev prek izdaje novih delnic. Lani so uspešno izpeljali tri dokapitalizacije, v okviru katerih so izdali 60 tisoč delnic po ceni sto evrov, s tem pa so zbrali skupno šest milijonov evrov sredstev. Letos so načrtovali izdajo 40 tisoč novih delnic pod enakimi pogoji. V zadnjih nekaj tednih so že izvedli dve dokapitalizaciji in prodali 20 tisoč delnic Delavske hranilnice. 

V preteklih letih so glavnino svežih sredstev kot največji delničarji prispevali sindikati. Ko so ta sredstva usahnila, se je hranilnica obrnila na komitente oziroma varčevalce hranilnice. Tako je bilo leta 2013 387 malih delničarjev, trenutno pa jih je 628. 

Sprememba po dveh mesecih

Čeprav so v hranilnici še aprila trdili, da ni nič nenavadnega, da so se obrnili na varčevalce, ki jim v zdajšnjem sistemu varčevanja lahko nudijo "le ponižujoče obrestne mere" in kupcem delnic povedali, da bodo deležni petodstotnega letnega dividendnega donosa, se je zgodba po dveh mesecih spremenila: na skupščini, ki bo konec junija, je na dnevnem redu predlog, da se dobička ne razdeli delničarjem.

Zakaj se je odločila tako in ali je to kakorkoli povezano z aktivnostmi in opozorili Banke Slovenije, iz Delavske hranilnice za Siol niso odgovorili.

Znižani donosi pri pokojninskem varčevanju

So pa v hranilnici tudi čez noč znižali donose pri pokojninskem varčevanju. Brez stroškov naj bi si njihovi varčevalci obetali kar štiriodstotni zajamčeni letni donos brez dodatnih stroškov, sredstva pa spadajo v jamstveno shemo in so s tem dodatno zaščitena. Po novem pa je na spletni strani hranilnice oglaševan drugačen donos. Nominalna letna obrestna mera pri varčevanju za dodatno pokojnino znaša le še tri odstotke, pri čemer je na njeni spletni strani še vedno dostopna tudi "stara" ponudba z višjo obrestno mero.

Izplačali bi višje nagrade

Bi si pa uprava rada razdelila višje nagrade. V zadnjih dveh letih si je nadzorni svet, v katerem sedijo nekateri najvidnejši slovenski sindikalisti, torej predstavniki največjih lastnikov, letno izplačeval 37.500 evrov bruto, po predlogu uprave pa bi letos prejeli skoraj enkrat več – kar 66 tisoč evrov bruto.

Po predlogu uprave (in nadzornega sveta) bi prvemu nadzorniku Delavske hranilnice Ivanu Sotošku (SKEI Gorenje) dali še enkrat več, in sicer deset tisoč evrov bruto, njegovi namestnici Cvetki Gliha (sindikat prometa in zvez) 7.500 evrov bruto, drugim sedmim članom nadzornega sveta pa po sedem tisoč evrov bruto.

Delavska hranilnica je bila sicer zaradi hitre rasti deležna opozoril Banke Slovenije o pomanjkljivem obvladovanju tveganj, o stanju v Delavski hranilnici je prejšnji teden razpravljala tudi komisija državnega zbora za nadzor javnih financ.