Poplave po Evropi

FOTO: V Parizu zaradi narasle Sene zaprli Louvre

M.K./STA
2. 6. 2016, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Eden najbolj obiskovanih muzejev na svetu, znameniti Louvre v Parizu, bo zaprl svoja vrata za javnost, zaradi poplavljanja narasle reke Sene, ki je po večdnevnem močnem deževju začela prestopati bregove in se razlivati po ulicah glavnega francoskega mesta.

Profimedia

Zaradi močnega deževja, ki je v zadnjih dneh zajelo Francijo in Nemčijo in sprožilo poplave, se tudi danes spopadajo z naraslimi vodami in posledicami. V Nemčiji so ponekod začeli črpati vodo iz stavb, pogrešajo pa še eno osebo. V Franciji je moralo domove zaradi poplav zapustiti več tisoč ljudi, verjetno pa bodo potrebne še nove evakuacije.

Profimedia

V Parizu bodo zaprli znameniti muzej Louvre in tako omogočili osebju muzeja opraviti nujna evakuacijska dela, za zaščito umetnin v galeriji, ki jih bodo premestili v višja nadstropja. Druga najbolj obiskana turistična atrakcija Pariza, Muzej d'Orsay je svoja vrata zaprl že danes zgodaj zjutraj. Louvre potrebuje 72 ur, muzej Orsay pa 96 ur, da umetniška dela iz podzemnih depojev spravi na varno.

Profimedia

Reka Sena, ki teče skozi francosko prestolnico in mimo Louvra, je narasla za celih pet metrov nad svoj običajni vodostaj, zato so nekatere nižje ležeče ceste ob bregovih reke že poplavljene in zaprte. Po nekaterih ocenah bi bila v petek lahko višja še za en meter.

Zaradi poplav je sicer v pariški regiji in regiji Loiret 24.400 gospodinjstev brez elektrike.

Reševalci se v pariškem predmestju Longjumeau se po poplavljenih ulicah vozijo z gumijastimi čolni, v mestu Montargis pa je mogoče nad naraslimi vodami videti samo strehe parkiranih avtomobilov.

Profimedia
Po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa razmere ostajajo napete.

V Franciji je zaradi poplav svoje domove moralo zapustiti okoli 5500 ljudi. Po besedah francoskega premierja  razmere ostajajo napete. Po vsej verjetnosti bodo potrebne nove evakuacije. Od začetka neurij v nedeljo, ki so prizadela predvsem osrednji severni del Francije, so morali gasilci posredovati več kot 10.500 krat.

Zaradi posledic močnega deževja po Evropi je življenje izgubilo najmanj 10 ljudi, največ v Nemčiji.

Najhuje na Spodnjem Bavarskem

Hude poplave v bavarski upravni regiji Spodnja Bavarska so v dveh dneh terjale pet življenj, potem ko so danes našli mrtvega 75-letnega moškega v mestu Simbach am Inn. V tem mestu so narasle vode že v sredo zahtevale življenja treh ljudi, ki so jih našli v poplavljeni hiši. V kraju Julbach pa so našli še eno truplo. Po podatkih policije na Bavarskem pogrešajo še štiri ljudi.

Poplave so tako v Nemčiji ta teden zahtevale že skupno devet življenj, potem ko so v vzhodnem delu nemške zvezne dežele Baden-Württemberg huda neurja v noči na ponedeljek zahtevale štiri življenja. V nekaterih krajih okrožja Rottal-Inn so danes že začeli s črpanjem poplavnih vod iz stavb.

Oblasti opozarjajo na možnost nadaljnjega naraščanja voda zaradi neviht, ki so po prvih ocenah doslej povzročile za več kot 10 milijonov evrov škode. Okoli 3500 gospodinjstev na Bavarskem je zaradi voda, ki so ponekod narasle tudi do meter visoko, ostalo brez elektrike, je sporočila policija.

V prizadetih krajih je mogoče videti dramatične prizore, saj so narasle vode odnašale avtomobile in drevesa ter pohištvo iz poplavljenih hiš, ljudje pa so se zatekli na strehe, s katerih so jih reševali s helikopterji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na novinarski konferenci dejala, da "joče zaradi izgubljenih življenj v poplavah" in da stoji ob strani družinam, ki so se znašle v tem uničenju.