Brutalen umor

Teodora ubijala iz agresije

zf
2. 6. 2016, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodstvo je Teodori Viktorović (40), ki je obtožena, da je marca 2015 z nožem ubila mamo Ljiljano (56) in babico Ivanko (91), dosodilo, da v povzročitvi ni bila v afektu.

Arhiv svet 24
Teodora Viktorović, morilka matere in babice

»Ne verjamem, da sem agresivna, in težav nikoli ne rešujem s prepirom. V trenutku napada pa sem se vendarle počutila ogroženo. Otrok je jokal, ustrašila sem se, saj sem mislila, da ga ne bom mogla nahraniti. Mama je kričala name, mislila sem, da me bo pretepla in spodila iz sobe. Ni mi jasno, kako lahko menijo, da se nisem počutila ogrožene,« je po torkovi obravnavi povedala Teodora Viktorović, ko je slišala nova strokovna mnenja glede storjenega zločina.

Največji dejavnik za zagrešitev krvavega umora pripisujejo alkoholu v kombinaciji s pomirjevali.

Natančni rezultati analize Teodorinega obnašanja, ki jih je podala dr. Bojana Kecman, kažejo, da Teodora mame Ljiljane in babice Ivanke Đukić ni ubila v afektu, ampak je bila tedaj obtožena le bolj čustveno razburjena.

Kriva je agresija in impulzivnost

»Teodora je bila čustveno napeta, kar je vplivalo na družinske odnose. Njena reakcija sta bili agresija in impulzivnost, le sklepamo lahko, da je kot dodaten sprožilec nastopila materina pridiga. Vendar priznati je treba, da po prvih izjavah ni bilo zaznati, s čim bi jo mati ogrožala,« je povedala Kecmanova. Na storjeno kaznivo dejanje naj bi vplivala usodna mešanica. »Menimo, da je Teodora zasvojenka, kar je v prvi vrsti vplivalo na potek dogodkov,« je dodala Kecmanova.

Arhiv Svet 24
Preiskovalci so ugotovili, da je na Teodoro spor z materjo lahko vplival le posredno.

Krivi alkohol in pomirjevala

Na vprašanje o zasvojenosti je Teodora odgovorila: »Sem betaalkoholičarka, zame je ključen prvi kozarec alkohola. Če ga ne bom spila, pomeni, da se bom vzdržala. Če ga spijem, bom pila tako dolgo, dokler ne bom pijana. Vem, da ne bi smela pokusiti niti kapljice alkohola.«

V nadaljnjih pogovorih, ki so jih opravili s Teodoro, so ugotovili, da je bila v času umora prisebna ter se je zavedala svojih dejanj in posledic. Strokovnjaki pa so torej ugotovili, da je bil zločin deloma izzvan zaradi kombinacije alkohola in pomirjeval. Čeprav preiskovalci dopuščajo možnost, da je bil povod za brutalen umor materina pridiga, pa ugotovitve v nadaljevanju razkrivajo, da se Teodora ni bala matere.

arhiv svet 24
Otroka je po dogodku Teodori odvzela socialna služba.

Odločitvi nasprotoval odvetnik

Odločitvi sodstva je ugovarjal odvetnik obtožene, ki pravi, da se je obsojena v noči umora počutila ogroženo ter da je v prvem izpraševanju povedala, da je mati kričala nanjo in na njenega otroka, vendar je sodišče ugovor zavrnilo. Odvetnik zahteva, da primer še enkrat preučijo, saj meni, da se Teodori godi krivica.