Balkanski Molenbeek

Teroristi že na Balkanu

U. K.
2. 6. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški in francoski časopisi so se razpisali, da želi Savdska Arabija iz Kosova ustvariti tako imenovani balkanski Molenbeek, in dodali, da se igrajo zelo nevarno igro.

Septembra 2014 so aretirali Bilala Bosnića, domnevnega terorista ISIS.

Francoski časopis Poan, ki se sklicuje ne New York Times, je vlado Savdske Arabije neposredno obtožil, da ruši napore antiterorističnih koalicijskih sil v Siriji in Iraku. Poleg tega so jih obtožili, da prav oni stojijo za milijoni beguncev, ki želijo v Evropo, ter tudi v ozadju nedavnih terorističnih napadov. Prav tako naj bi želeli ustvariti posebno cono na Kosovu, ki bi bila podobna Molenbeeku v Belgiji.

ZDA in Savdska Arabija svoj spor najverjetneje rešujejo ali nadgrajujejo prek Kosova.

SINT-JANS-MOLENBEEK

Molenbeek, na kratko, je ena od 19 enot na območju belgijskega glavnega mesta. Meji na Bruselj, Anderlecht, Sint-Agatho, Dilbeek in Koekelberg. Je tudi eden od najgosteje poseljenih delov Belgije, uradno pa ima 94.854 prebivalcev. Leta 2015 je predel dobil mednarodno pozornost zaradi islamskih skrajnežev, ki so izvedli več terorističnih napadov v Belgiji in Franciji, bazo pa so imeli prav v Molenbeeku. Področje velja za razmeroma varno cono za islamske teroriste, ki imajo tudi določeno podporo nekaterih lokalnih prebivalcev. In po navedbah časnikov naj bi Savdska Arabija želela nekaj takšnega vzpostaviti tudi na Kosovu.

Francoski novinar Michel Kolomes: »Povečal se je pritisk na nekatere politike in novinarje, ki jih imajo za brezbožnike, saj naj bi imeli preveč 'umirjene poglede'«. 

DŽIHADISTI S KOSOVA

V nedavno objavljenem članku je francoski novinar Michel Kolomes podal izsledke New York Timesa, da je na Bližnjem vzhodu ogromno izučenih džihadistov, ki prihajajo s Kosova. Savdska Arabija namreč na Kosovo pošilja ogromno denarja in tudi pridigarje, ki naj bi Kosovo spremenili v rekrutni center Islamske države. Za dokaz so ponudili to, da naj bi se od leta 2000 število skrajnih islamistov na Kosovu precej povečalo. Tam so tudi zgradili 240 novih džamij, v njih pa delujejo imami, ki naj bi pridigali tako imenovani pravi islam. Michel v članku poudarja, da je čedalje več žensk in deklet, ki so prisiljene nositi hidžab, povečal naj bi se tudi pritisk na nekatere politike in novinarje, ki jih imajo za brezbožnike, saj naj bi imeli preveč »umirjene poglede«. Izpostavlja, da je s Kosova odšlo vsaj 314 mladih moških, ki so se nato pridružili Islamski državi, vsaj dva pa sta umrla med samomorilskim terorističnim napadom. Eden od njiju v Iraku in drugi v Turčiji.

AMERIŠKA ZAMERA

Ni ravno naključje, da Američani zdaj za to obtožujejo Savdsko Arabijo. Prišlo je namreč do precejšnjih trenj, tudi zaradi tega, ker so jih Američani obtožili, da so stali za napadom 11. septembra. Poleg tega so bili Američani proti odcepitvi Kosova, saj so ga imeli za svoj protektorat in primer dežele zmernega islama, medtem ko Savdijci odcepitev podpirajo.